InAfrikka

Matkakokemuksia Etelä-Afrikasta

Maisema Lion's Headilta

Palaan mielessäni uudelleen ja uudelleen siihen hetkeen, kun mieheni huikkasi minua tulemaan parvekkeelle ensimmäisenä aamunamme Kapkaupungissa. Unohdin matkustusväsymyksen, hypähdin sängystä ja ryntäsin parvekkeelle. Olimme varanneet kyseisen majoituksen muun muassa internetissä olleiden parvekekuvien perusteella. Maisema ylitti odotukset. Tunsin rakkautta ensi silmäyksellä, kun edessäni avautui Pöytävuori ja sen juurella heräilevä kaupunki.

Maisema Kapkaupunkiin

Nelihenkisen matkaseurueemme seikkailu painottui eteläiseen Etelä-Afrikkaan. Vietimme muutaman päivän Kapkaupungissa ja sen lähiympäristössä. Lisäksi teimme roadtripin Garden Routella ja köröttelimme Port Elisabethin ohi Addo Elephant National Parkiin asti. Kokosin seuraaviin päällimmäisiä fiiliksiä matkaltamme sekä vinkkejä yleisistä asioista.

Upeita maisemia, luontoa ja kaupunkeja

Yksi Etelä-Afrikan valtteja on sen monipuolisuus. Vaikka näimme maantieteellisesti pienen osan koko maasta, matkallemme mahtui kaupunkien tutkiskelua, patikointia kansallispuistoissa, jääkylmän veden kauhistelua, rentoutumista viinitilalla, tallustelua valkoisella hiekalla sekä norsujen, delfiinien ja monien muiden eläinten ihastelua. Oman fiiliksen mukaan oli mahdollistaa ottaa iisisti tai kehitellä ohjelmaa koko päivälle.

Yhden suurimman vaikutuksen minuun tekivät maisemat. Olen aina pitänyt vihreistä ja jylhistä maisemista. Niitä Etelä-Afrikassa paljastui vuori toisensa jälkeen.

Kapkaupunki

 

Vieraanvaraiset ja avuliaat ihmiset

Viimeisenä reissupäivänämme meillä oli pienoinen käytännön pulma. Koneemme oli lähdössä vasta puolen yön aikaan ja jouduimme kirjautumaan ulos majapaikastamme jo puoleen päivään mennessä. Mietimme, mihin saisimme laitettua rinkkamme ja matkalaukkumme koko päivän ajaksi. Airbnb-majoittajamme ehdotti, että voisimme mennä omia aikojamme kaupungille ja hän hakisi matkatavaramme autoonsa ennen kuin uudet reissaajat tulisivat asuntoon. Kun illalla otimme uberin kohti lentokenttää, sovimme naisen kanssa treffit matkan varrelle ja teimme tavaroistamme vaihtokaupat.

Edellinen oli vain yksi esimerkki eteläafrikkalaisten vieraanvaraisuudesta ja avuliaisuudesta. Niin uber- ja taksikuskit, ravintoloiden työntekijät kuin muut Airbnb-majoittajamme antoivat meille vinkkejä ja neuvoja. He olivat myös kiinnostuneita, mistä tulemme, viihdymmekö ja olemmeko ensimmäistä kertaa heidän maassaan. Oli hauska seurata tanssiesityksiä kaupungilla tai esimerkiksi paikallisen lauleskelua ja lantion heilauttelua rytmin tahtiin keskellä katua. Ihmisten välittömyys ja hetkessä eläminen sai itsensä tuntemaan tervetulleeksi ja vapautuneeksi.

 

Vesipula ravisteli

Myös Suomessa uutisoitu vesipula näkyi heti kaikkialla Kapkaupungissa ja sen lähiympäristössä. Veden käytön tietoisuutta lisäävät mainokset alkoivat heti lentokentältä ja jatkuivat kaduilla sekä ravintoloissa. Opimme nopeasti, että vessanpöntön vetäminen vie mennessään yhdeksän litraa vettä ja kahden minuutin suihku kuluttaa noin 20 litraa vettä. Entä meille suomalaisille perus viiden-kymmenen minuutin suihku? Liikaa. Ohjeistusten mukaan vettä sai käyttää 50 litraa päivässä. Julkisissa vessoissa vettä tuli mahdollisesti yhdestä hanasta. Monessa paikassa kannustettiin käsidesin käyttöön. Vessakopissa tervehtivät lauseet ”If it’s yellow, let it mellow. If its’s brown wash it down”.

Totuimme minimaaliseen vedenkulutukseen nopeasti. Lyhyt suihku ei harmittanut, kun pulan näki niin konkreettisesti. Me kuitenkin oikeasti himmailimme veden kanssa vain muutaman päivän, mutta miljoonille ihmisille se on jokapäiväistä. Tämä kokemus oli herätys omalle vedenkäytölle. Kapkaupungissa olon jälkeen olen entistä enemmän miettinyt hanan avaamista, suihkun pituutta ja vessan vetoa. Jopa vessanpöntön veto on tuottanut vaikeuksia jokaisen pikkuhädän jälkeen. Vähemmälläkin pärjäisi, eikä hanaa tarvitsisi aukaista aina apposen ammolleen.

Eriarvoisuus jäi mieleen

Menomatkalla Etelä-Afrikkaan juttelin lentokoneessa vieressäni istuneen naisen kanssa. Hän asui Hollannissa, mutta oli syntynyt Etelä-Afrikassa ja kertoi käyvänsä siellä joka vuosi. Lentokaverini otti puheeksi Etelä-Afrikan eriarvoisuuden. Etelä-Afrikan historia on surullinen ja köyhät ovat todella köyhiä, nainen sanoi minulle. Hän toivoi, että maan uusi presidentti Cyril Ramaphosa panostaisi kaudellaan eriarvoisuuden vähentämiseen.

Esimerkiksi Katariina Mustasilta taustoittaa maan eriarvoisuutta The Ulkopolitist -verkkolehden artikkelissaan Etelä-Afrikan unelma sateenkaarikansakunnasta vaihtui taloudelliseen apartheidiin (2017). Lukemistani ja kuulemistani asioista huolimatta sisimmässäni kirpaisi monta kertaa, kun todistimme eriarvoisuutta paikan päällä. Kodittomien ja erillään olevien köyhien asuinalueiden määrä oli muistutus siitä, että olimme yhdessä maailman epätasa-arvoisimmista maista. Maisema saattoi vaihtua sekunneissa, kun katsoin ulos vuokra-automme ikkunasta. Pellistä, puulaudoista yms. kootut kodit vaihtuivat nopeasti taloihin, jollaisen ostamiseen olisin tarvinnut lottovoiton.

Meriruokaa ja paikallisia juomia

Etelä-Afrikassa ruoka ja juoma olivat edullisia. Hinnat vaihtelivat jonkin verran ravintolan ja annoksen mukaan. Maksoimme ruoka-annoksista noin 5-15 euroa. Viinimaassa paikallisia viinejä ei voi olla maistamatta. Viinilasi ravintolassa maksoi yleensä pari-kolme euroa. Olut saattoi olla halvempaakin. Siidereistä oma suosikki oli eteläafrikkalainen Savanna, johon olen tutustunut alkujaan Tansaniassa. Sitä saa myös Suomesta, mutta sen nauttimispaikkana kotisohva häviää afrikkalaiselle miljöölle.

Ruoka-aikaan kallistuimme usein seafoodin puolelle. Tarjolla olivat niin simpukat, ravut, mustekalat kuin erilaiset kalat. Erityisesti Kapkaupungissa ravintoloiden kirjo oli suuri, ja näin kasvis-kala ruokavaliota painottavana valinnanvaraa oli hyvin. Seafoodin lisäksi päällimmäisinä mieleen ovat jääneet vastapuristetut tuoremehut ja health breakfastit. Terveelliseen aamiaiseen kuului usein tuoreita hedelmiä, puuroa/jugurttia ja mysliä. Raskaammat aamiaiset sisälsivät kananmunaa sen eri muodoissa. Miehet söivät kerran jopa hampurilaisaamiaisannoksen.

Vuokra-auto ja uber olivat käteviä

Kapkaupungissa ja sen ympäristössä liikuimme uberilla, taksilla ja vuokra-autolla, jotka kaikki olivat edullisia vaihtoehtoja.  Maksoimme esimerkiksi 20 kilometrin uberkyydistä lentokentältä majoitukseen 12 euroa. Uber oli erittäin yleinen ja hyvin toimiva kulkuneuvo Kapkaupungissa. Automme vuokra oli noin 30 euroa päivältä, ja bensa oli yhden euron luokkaa per litra. Maata olisi päässyt kiertämään esimerkiksi bussilla, mutta me koimme auton joustavaksi tavaksi liikkua pidemmillä välimatkoilla. Itsehän en ajanut, mutta meidän kaksi kuskiamme olivat positiivisesti yllättyneitä ajokokemuksestaan.

Kapkaupungissa oli vilkas liikenne, mutta liikennevalot ja stop-merkit helpottivat sulautumista joukkoon. Liikennevaloissa piti olla myös varovainen, kun paikalliset myyjät  tulivat autojen sekaan. Tiet olivat hyvässä kunnossa, mutta katuvaloja oli vähän kaupunkien ulkopuolella. Pyrimme ajamaan vain valoisaan aikaan turvallisuussyistä.

Maanteillä kaistan ulkopuolella oli leveä pientare, jonne autot väistivät toisen auton ohittaessa. Ohittavilla autoilla oli tapana väläyttää hätävaloja kiitokseksi. Meidän kuskimme kisasivat keskenään, kumpi sai enemmän näitä kiitoksia eli ”kohteliaisuuspisteitä”.

Airbnb vei mielenkiintoisiin paikkoihin

Reissumme kohokohtia olivat ehdottomasti sympaattiset majoitukset ja niiden emännät sekä isännät. Varasimme kaikki majoituksemme Airbnb:stä lukuun ottamatta rest camp -majoitusta Addo Elephant National Parkissa. Airbnb-kämpät olivat hinta-laatusuhteeltaan edullisia muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Esimerkiksi Kapkaupungissa saimme parvekeasuntomme 60 eurolla per yö. Tämän summan jaoimme neljän hengen kesken. Näin päädyimme myös paikallisempiin ympäristöihin hotellialueisiin verrattuna, mikä on itsestä aina mielenkiintoisempaa reissuilla.

Vaikka moni asia tuntui mahtavalta ja upealta Etelä-Afrikassa, oli maassa myös kontrasteja ja ristiriitaisuuksia, jotka vetivät mietteliääksi. Minusta olisi mielenkiintoista päästä viettämään maassa pidempi aika, jolloin pääsisi mahdollisesti tutustumaan vielä paremmin paikalliseen elämään ja ihmisiin.

Olen jäänyt kaipaamaan monia aikaisempia matkakohteitani ja ajatellut, että haluaisin palata niihin joku päivä. Mutta Etelä-Afrikka lukeutuu matkakohteisiini, joihin on päästävä takaisin. Tarkemmin näkemistämme paikoista ja fiiliksistä seuraavissa merkinnöissä.

Lue lisää Etelä-Afrikasta:

By
0

You may also like

Leave a Reply