InMatkatarinat, Suomi

Mallan luonnonpuisto lumosi Kilpisjärvellä

Mallan luonnonpuistossa Kilpisjärvellä

Oikealla puolellani laskeutuu vesiputousten sarja, jonka vesi syöksyy kohti kaukana edessäni sinertävää Kilpisjärveä. Vieressäni miehet kokkailevat viisihenkisen seurueemme lounasta trangialla. Ennen yhteistä ruokahetkeä riisumme tyttöjen kanssa patikkakengät jaloista ja annamme jalkojen levähtää hyisessä vedessä. Vesi virtaa pudotuksia pitkin ohitsemme jostain Iso-Mallatunturin kupeesta.

Muistan tuolla Mallan luonnonpuiston Kitsiputouksen äärellä toivoneeni, että voisin hetkeksi pysäyttää ajan kulun.

Mallan luonnonpuiston Kitsiputous
Kitsiputoukselta maisemat Kilpisjärvelle

Jos valitsisin Lappi-Norja road tripiltamme erityisen sykähdyttäneet kohteet, niin Mallan luonnonpuisto Enontekiön Kilpisjärvellä lukeutuisi siihen listaan. Mallan luonnonpuiston patikalla minulla oli jopa vähän hölmistynyt olo – miten en ollut aikaisemmin tiennyt, että Suomen luoteisimmassa kolkassa on näin lumoava paikka. Malla on yksi Suomen vanhimmista luonnonsuojelualueista. Se on rauhoitettu vuonna 1916 ja perustettu luonnonpuistoksi jo vuonna 1938. Eipä ihme, oli helppo todeta, kun näitä luontomaisemia katseli.

Mallan luonnonpuiston maisemia Kilpisjärvellä
Mallan luonnonpuiston maisemia
Patikoimassa Mallan luonnonpuistossa Kilpisjärvellä

Pohjoisen road trip -seurueemme saavutti Kilpisjärven juhannusviikonlopun sunnuntaina. Rehkimme Mallan luonnonpuistossa juhannuksen jälkeisen viikon tiistaina. Reitti on nimeltään Mallan polku, jonka nähtävyyksiä ovat Pikku-Mallan tunturin laki, Kitsiputous sekä Kolmen valtakunnan rajapyykki, jossa Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat kohtaavat.

Mallan polku on yhteen suuntaan 11 kilometriä pitkä. Sen voi kulkea joko edestakaisin tai vaihtoehtoisesti Kilpisjärven voi ylittää Malla-laivalla reitin toiseen päähän. Meidän retkeilypäivänämme Malla-laiva ei vielä kulkenut Kilpisjärven Retkeilykeskukselta järven toiselle puolelle. Siten päätimme, että meille riittäisi patikka Kitsiputoukselle asti emmekä kulkisi Kolmen valtakunnan rajapyykille, joka on Mallan polun perimmäisenä.

Kitsiputoukselle matkaa tuli reilu viisi kilometriä yhteen suuntaan. Kaikkinensa viihdyimme reissulla vajaa viisi tuntia ja urheilukellossani oli vajaa 11 kilometriä, kun saavuimme iltapäivällä takaisin Mallan luonnonpuiston parkkipaikalle, josta reitti lähtee. Aikaa on siis hyvä varata, että ehtii rauhassa ikuistaa upeat maisemat mieleensä sekä pitämään ruoka-, juoma- ja kuvaushetkiä polun varrella. Huomaathan, että merkityltä reitiltä ei saa poistua sulan maan aikana.

Polun alkutaipaleella on pikimmiten joen ylitys siltaa pitkin sekä kumpuilevaa tunturikoivikkoa. Koivikossa viihtyivät myös hyttyset, jotka takertuivat meihin onneksi vasta paluumatkalla. Tuolloin juhannuksen jälkeisellä viikolla sai välillä ottaa tuntumaan myös lumeen, vaikka lumet olivatkin jo sulaneet suurimmalta osin. Polku nousee pikkuhiljaa ylemmäs ja sitä mukaa myös maisemat komistuvat.

Mallan polku Kilpisjärvellä

Koivikon jäätyä taakse minulla alkoi olla yhä epäuskoisempi olo, kun katsoin ympärillä levittäytyviä eksoottisia maisemia. Samalla kun oli yli 20 astetta lämmintä, seurasin jalkojeni alla olevaa lunta, joka hupeni vedeksi. Valkoiset raidat värittivät tunturien rinteitä ja huippuja. Oli tietysti heitettävä muutama lumipallo, ja ystävämme jätti lumeen enkelin ääriviivat. Vielä kauempana näkyivät Skandien vuoriston valkoiset huiput. Selkiemme taakse jäi laakea Saanatunturi, jonka olimme huiputtaneet edellisenä päivänä.

Saanatunturi ja Mallan luonnonpuisto

Itse Kitsiputous oli myös paljon upeampi kuin olin uskaltanut ajatella. On hyvä huomioida, että putouksen vesimäärä vaihtelee radikaalisti vuodenajan mukaan. Me olimme matkassa vesimäärän kannalta juuri parhaimpaan aikaan, kun lumet olivat sulamassa.

Kitsiputous Mallan luonnonpuistossa

Paluumatkalla kantapäässäni orastanut rakko alkoi tuntua sen verran, että jäin polun varteen kivelle odottelemaan, kun muut huhkivat Pikku-Mallalle. Tuijotin vielä tovin Mallaa, joka on minusta kauneimpia paikkoja Suomessa.


Lue lisää:

Tervetuloa seuraamaan blogiani myös InstagraminFacebookin ja Blogit.fi:n puolella. Instagramin stoorien kohokohtiin olen tallentanut myös tämän reissun tarinat 🙂

By
17

You may also like

17 Comments

 • Reissu-Jani

  Upeita kuvia mahtavasta Mallan luonnonpuistosta. Suomen Alpit.

  19.7.2020 at 14.57 Reply
  • Emilia

   Kiitos ja niinpä, hyvin tiivistetty ☺👌

   8.8.2020 at 19.58 Reply
 • Aila ja Juha

  Ihania kuvia paikasta! Olen retkeillyt noissa maisemissa ruska-aikaan. Silloin menimme järven yli sillä veneellä ja kävimme Kolmen valtakunnan rajapyykillä asti. Eniten minua siinä retkessä viehättivät ruska ja sen värit. Näyttää se olevan hieno tähänkin vuodenaikaan.

  19.7.2020 at 15.02 Reply
  • Sari / matkalla lähelle tai kauas

   En kestä, kun kaikki jutut ovat pullollaan Lappia tai Norjaa. Itsekin oltiin kesäkuussa Norjassa mutta nyt haluaisi lisää. Ollaan yövytty Kilpisjärvellä mutta jatkettiin siitä Norjaan varmaan 20 v sitten. Silloin ei kiivetty edes Saanalle. Sinne on siis palattava.

   19.7.2020 at 19.22 Reply
   • Emilia

    Ymmärrän tuskan 😅 itsellä sama fiilis, vaikka tästä on vain tovi!

    8.8.2020 at 20.02 Reply
  • Emilia

   Jos ja kun seuraavan kerran tuonne suuntaa, niin olis sit kiva kokea Malla-laiva ja rajapyykki. Ja oon just miettiny tuota, et ruska-aika olis sit erilainen mutta upea aika kokea myös nuo huudit😍

   8.8.2020 at 20.01 Reply
 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

  Saaman-Kilpisjärven alueella en ole vielä käynyt, mutta haluan käydä ja nimen omaan sulan maan aikaan. Hienoja kuvia olet saanut otettua 🤩

  19.7.2020 at 16.58 Reply
  • Emilia

   Kiitos, suosittelen ehdottomasti suuntaamaan tuonne😍

   8.8.2020 at 20.03 Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja

  Olen ihastellut Mallan ja Saanan kuvia ja ne minusta Suomen upeimpia. Hassua, että en muista reittiä ollenkaan niin upeana, vuonna 1992 olen mennyt kihloihin kolmen valtakunnan rajapyykillä. Olin silloin 20v…

  20.7.2020 at 22.47 Reply
  • Emilia

   Joo Malla ja Saana ovat kyllä ehdottomasti kauneimpia paikkoja, joissa olen Suomessa käynyt. Hmmm, ehkä sitten täytyy suunnitella uusi matka sinne😄 toki kaikki sää ja vuoden ajankohtakin vaikuttavasti varmasti kokemukseen

   8.8.2020 at 20.05 Reply
 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Mallan luonnonpuistoa on kehuttu paljon. Mekin olemme alustavasti ajatelleet käydä siellä tämän vuoden puolella. Tämä nostatti reissukuumetta entisestään! Upean näköistä.

  23.7.2020 at 07.53 Reply
 • Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta

  Onpa tosiaan mahtavat maisemat! Ei uskoisi Suomeksi, vaikka toisaalta en tuolla seudulla ole koskaan käynyt. Jos jotain hyvää tästä koronaepidemiasta hakee, niin tulee katseltua Suomea ihan toisin silmin. Upeita kuvia!

  23.7.2020 at 18.40 Reply
 • Inka / Ollaanko jo perillä?

  Lappi on kyllä uskomattoman kaunis! Täytyy laittaa tämä Mallan luonnonpuisto korvan taakse, jos ja kun toivottavasti pian pääsen itsekin pohjoiseen ihailemaan tunturimaisemia ja kaukaisuudessa siintäviä Skandeja! 🙂

  23.7.2020 at 20.28 Reply
 • Vera / Muu Maa Mandariini

  Onpa upeita kuvia ja upea paikka! Ei mullakaan ollut hajua, että Suomesta löytyy tällaista 😀 Lapissa en koskaan ole käynyt, mutta kiinnostaa kovasti. Tämä paikka ehdottomasti meni toivepaikkojen listalle.

  25.7.2020 at 19.22 Reply
 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Vautsi! On kyllä UPEA. Nyt ihan harmittaa, miksei me käyty viime kesänä täällä! Saana tuli kiivettyä ylös asti ja mietittiin tätä Mallaa, mutta kiirehdittiin sitten Norjan puolelle. Ajateltiin, että paluumatkalla käydään mutta silloin satoi ihan kaatamalla joten jäi Mallat näkemättä. Todella upeat maisemat.

  26.7.2020 at 09.03 Reply
 • Kohteena maailma / Rami

  On kyllä huikea reitti, omalla bucket-listalla! Toivottavasti pääsen itse kokemaan Mallan mahdollisimman pian.

  26.7.2020 at 10.16 Reply
 • Eveliina / Reissukuume

  Ihana reissupostaus ja huikeat kuvat! Tuonne kun itsekin joskus pääsisi…

  26.7.2020 at 21.51 Reply
 • Leave a Reply