InEurooppa, Matkatarinat

Lyngen ja Blåvatnet – ensikatsaukseni Norjaan

Pohjois-Norjan Lyngenin maisemia

Tämän kesän yksi iloisista yllätyksistä ja hurmaavista ensikohtaamisista on ehdottomasti ollut visiittini Pohjois-Norjaan. Kymmenen päivän Lappi-Norja road tripillamme suuntasimme Ollin ja ystävieni kanssa Lyngenin niemimaalle, joka sijaitsee vain kahden-kolmen tunnin ajomatkan päässä Kilpisjärveltä. Kahden yön visiitin aikana ehdimme ihailemaan joka suunnasta vastaan tulevia näyttäviä maisemia, ottamaan rennosti vuokraamallamme huvilalla sekä tekemään patikan Blåvatnetille eli Lyngenin kuuluisalle siniselle jäätikköjärvelle.

Lyngenin maisemia Pohjois-Norjassa
Blåvatnetin jäätikköjärvi Lyngenissä Pohjois-Norjassa

Kun Kilpisjärveltä hurautimme Norjaan, paikalliset poliisit pysäyttivät meidän rajalla ja tarkistivat henkilöllisyytemme. Ajokortit riittivät tarkastuksessa, mutta minä vilautin passiani, kun olin ottanut sen valmiiksi käden ulottuville. Norjalainen poliisi kyseli ystävällisesti, mikä sai meidät tulemaan Norjaan ja kuinka kauan viihtyisimme. Lisäksi hän kehoitti pitämään fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin, mikä osoittautui ehkä helpoimmaksi korona-ajan tehtäväksi. Tarkastusten jälkeen Norjan seikkailu saattoi alkaa.

Kuten monesti kuulee, Suomen Kilpisjärven jäätyä taakse maisemat muuttuvat dramaattisesti. Jurassic Parkin tunnusmusiikki soi kaiuttimestamme samalla, kun vuoria virtasi vastaan. Reissuporukkamme kuudes pyörä eli maskottimme Nasu oli vähintään yhtä innoissaan kun me ihmiset ja katseli hymyssä suin ulos. Jossain kohtaa musiikki vaihtui Game of Thronesin säveliin. Majesteettiset maisemat ansaitsevat majesteettisen musiikin.

Lyngenin pohjoisosassa meitä odotti vuokraamamme huvila, jonne piti kivuta kassien kanssa kiitettävän pituiset portaat. Jo portailta sai esimakua siitä, miten upeaan paikkaan olimme tulleet. Tulopäivänämme sää hipoi täydellisyyttä. Maalla meitä ympäröi kirkkaan vihreä koivumetsä, joka oli kuin suoraan satukirjasta. Sininen ja tuona päivänä melko rauhallinen meri sädehti edessämme. Ja kun Norjassa ollaan, niin tottahan toki terassiltamme avautuivat jylhät maisemat. 

Norjan iltamme menivät lähitienoita tutkiessa ja miehillä tuokio kalassa. Vietimme kahtena iltana myös useamman tunnin porealtaassa.

Saimme jonkin verran kyselyjä kauniista majapaikastamme, joten kertonen vielä tässä, että majoitus on nimeltään Lyngen Cabin, joka oli ainakin tuolloin vuokrattavissa Bookingin ja Airbnb:n kautta.

Maisemat Lyngenin huvilalta

Tulopäivänämme sää hipoi täydellisyyttä. Maalla meitä ympäröi kirkkaan vihreä koivumetsä, joka oli kuin suoraan satukirjasta. Sininen ja tuona päivänä melko rauhallinen meri sädehti edessämme. Ja kun Norjassa ollaan, niin tottahan toki terassiltamme avautuivat jylhät maisemat. 

Huvilalla sattui myös yksi erittäin vaikuttava kohtaaminen. Olimme lukeneet vieraskirjasta, että jotkut kauempaa tulleet turistit olivat harmitelleet ensimmäisen vierailunsa jälkeen, kun eivät olleet nähneet hirveä, mutta toisella visiitillä Lyngenissä heitä oli onnistanut. Ihmettelimme, että kuka tänne hirviä tulee katsomaan oikein varta vasten?! Mutta ehkä Lyngenin huvila on paikallisten hirvien vaelluskohde, sillä kun olimme lähdössä Blåvatnetin patikalle, niin huvilan takana asteli naarashirvi kahden vasansa kanssa. Kaiketi molemminpuolisen ensisäikähdyksen jälkeen se oli kaunis ja komea näky.

Lyngenissä on monta mielenkiintoista patikkareittiä, joihin voit tutustua kattavammin esimerkiksi täällä. Me ehdimme tekemään patikan niemimaan kuuluisalle jäätikköjärvelle. Blåvatnetin patikalla urheilukellooni kertyi askeleita 9,5 kilometrin edestä. Aikaa niihin meni noin neljä tuntia. Tässä kohtaa täytyy mainita, että onnuin koko matkan kantapäässäni olleen kipeän rakon takia, joten se hidasti vauhtiamme.

Siniselle jäätikköjärvelle kuljetaan samaa reittiä edestakaisin. Alkumatka on suhteellisen helppokulkuista, mutta alussa pitää myös ylittää pari isoa puroa, jotka ainakin kesäkuun lopussa virtasivat vuolaina.

Metsäisemmän alkuosuuden jälkeen reitti vaihtuu täysin kivikoksi, joka tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan. Sää oli tuona päivänä tummanpuhuva, ja iso pilvilautta oli parkkeerannut edessä olevien vuorien päälle peittäen niiden huiput. Ystävämme kuvaili osuvasti, että näky ja paikka toi mieleen Sormusten Herran Mordorin.

Jossain kohtaa tuolla norjalaisessa Mordorissa ajattelin itsekseni, että olen ihan kahjo, kun väännän täällä kivikossa kipeän jalan kanssa. Jotenkin kummasti minusta tuntui myös siltä, että menomatkalla vastaantulevat retkeilijät katsoivat minua, että onkohan tuo nyt ihan oikeassa paikassa. 

Sää oli tuona päivänä tummanpuhuva, ja iso pilvilautta oli parkkeerannut edessä olevien vuorien päälle peittäen niiden huiput. Ystävämme kuvaili osuvasti, että näky ja paikka toi mieleen Sormusten Herran Mordorin.

Onneksi Mordorikin loppuu joskus. Kun ikuiselta tuntunut pienikivinen kivikko päättyi, alkoi isoista lohkareista muodostunut osuus, jolla piti kiipeillä ja hyppiä. Tuolloin kuitenkin näimme jo välähdyksiä vuorten rinteiden alla olevasta jäätikköjärvestä, joka kannusti meitä loppukiriin.

Blåvatnet on nimensä mukaan sininen. Kunnolla oikeuksiinsa se pääsi kuitenkin vasta, kun aurinko vilautti meille säteitään ja ne osuivat myös järveen maalaten sen kirkkaamman siniseksi. Tuo kirkas sininen hetki kesti vajaan minuutin, kunnes pilvilautta vei jälleen voiton.

Lue lisää pohjoisen road tripistani ja inspiroidu lisää Lyngenistä:

By
18

You may also like

18 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Me jätettiin tuo patikka omalla matkalla lopulta sään vuoksi tekemättä. Pilvistä huolimatta maisemat näyttävät kyllä tosi kivoilta! Meidän tuolla ollessa pilvisyyden lisäksi satoi, joten ei tuolla olisi ollut kiva tallustella. Seuraavalla Pohjois-Norjan reissua varten tuo on ilman muuta kuitenkin listalla.

  23.8.2020 at 22.08 Reply
  • Emilia

   Hitsi vie! Mutta joo, tuolla olisi kyllä vähän hasardia tarpoa huonolla säällä, sen verran kivikkoista. Eikä järvikään pääsisi niin etuuksiinsa silloin. Toivottavasti pääsette ensi kerralla! 🙂

   11.9.2020 at 16.31 Reply
 • Maapalloilija

  Upeita maisemia Norja täynnä 🙂

  25.8.2020 at 13.06 Reply
  • Emilia

   Jep, niitä riittää!

   11.9.2020 at 16.32 Reply
 • Mari /Kodinvaihtaja

  Tänä vuonna paahdettiin Lofooteille asti. Päättelin, että ensi vuonna siellä enemmän jengiä?! Ensi vuonna näihin maisemiin pitää mennä. Blåvatnet on must see.

  25.8.2020 at 20.18 Reply
  • Emilia

   Ainakin juttujen ja kuvien perusteella suomalaisia tuntui riittävän Norjassa tänä kesänä. 😀 Kivoja seikkailuja sulle myös jatkossa Norjaan 🙂

   11.9.2020 at 16.33 Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  On teillä ollut hieno majoitus. Onkohan ollut kalliskin. Blåvatnetilla on käynyt tänä kesänä usea. Pitää sinne joskus itsekin matkata. Silloin voisi majoittua vastaavanlaiseen paikkaan.

  26.8.2020 at 19.37 Reply
  • Emilia

   Se oli aivan ihana! Me maksettiin 390 e kahdelta yöltä, viiteen pekkaan ei siis paha noilla puitteilla.

   11.9.2020 at 16.34 Reply
 • Paratiisireportteri

  Kiitos KE-sivuston huomioinnista! Kovin helposti sitä tosiaan unohtaa, kuinka hienot maisemat Pohjois-Norjassa odottavat vain kohtuullisen ajomatkan päässä Etelä-Suomesta. Toisaalta viimeistään tänä koronakesänä suomalaiset tuntuivat toden teolla löytäneen Pohjois-Norjan ihmeet. Norja-buumi jatkuukin varmaan vielä pitkään. Maisemat kun ovat todellista maailmanluolan settiä.

  27.8.2020 at 05.10 Reply
  • Emilia

   Olkaa hyvät, kattava ja hyvä juttu teillä 🙂 Niinpä, joskus pitää katsoa lähemmäs ja voi yllättyä. Vaikka onhan Pohjois-Norjakin kauempana Etelä-Suomesta katsottuna. 🙂

   11.9.2020 at 16.37 Reply
 • Katja

  Meidän piti pari viikkoa sitten päästä myös patikoimaan Blåvattnet, mutta päädyttiinkin kovan sateen ja koti-ikävän vuoksi jättämään se välistä ja palattiin kotiin paria päivää alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin (itse siis en ole tänä kesänä juurikaan kotona ollut, koska olen työharjoittelussa Itä-Suomessa joten sen vuoksi kova koti-ikävä). Jospa sinne vielä pääsisi vaikka ensi vuonnakin.
  Moni tuttu on tänä vuonna käynyt ja kyllä vaikuttaa niin upealta paikalta että on se vielä koettava.
  Tuo huvila myös vaikuttaa aivan ihanalta!!

  27.8.2020 at 09.03 Reply
  • Emilia

   Kiitos kommentista, suosittelen molempia, Blåvatnetia ja huvilaa 🙂 Lyngenissä olisi myös muita patikkareittejä, joille mekään emme vielä ehtineet tällä kertaa.
   Ps. Itä-Suomikin on todella kaunis, nauti harjoittelusta siellä! <3

   11.9.2020 at 16.40 Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Upean näköistä! 🙂 Itse kävimme kesällä Lofooteilla ja Senjalla, joissa sai myös nauttia todella ihanista maisemista. Oli huikea tunne todellakin, kun ylitti Suomen ja Norjan rajan ja lähes heti alkoi nousta toinen toistaan komeammat vuorimaisemat ympärillä. Ihan kuin sadusta, näky oli mahtava. Tuo Blåvatnet on todella kaunis, olisi ihanaa päästä se itsekin kokemaan ja toivottavasti ensi vuonna tulisi uusi mahdollisuus tähän Norjan tutkiskeluun. 🙂 Todella värikkäitä kuvia, vaikka pilvistä välillä olikin teillä. 🙂 Viihtyisän oloinen majapaikkakin!

  27.8.2020 at 15.17 Reply
  • Emilia

   Kiitos Tiina kommentista! 🙂 Mä luinkin jo vähän sun Norjan matkasta, olit kyllä nähnyt paljon ja aivan upeita paikkoja! Senjalle olisi ihana mennä itse joskus ja Loofoteillekin ruuhka-ajan ulkopuolella. Ihania tulevia Norjan seikkailuja!

   11.9.2020 at 16.48 Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Tuo kävelymatka Blåvatnetille tuntuu kyllä ikuisuudelta ja kaikki on todennut ihan sitä samaa! Onneks pitkä ja kivikkoinen patikka palkitaan perillä!

  27.8.2020 at 22.55 Reply
  • Emilia

   Todellakin, oli se kyllä melkoinen kivikkosuora 😀

   11.9.2020 at 16.49 Reply
 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

  Ihana retki ja wau mikä majoitus! Vaellus sinisellejärvelle vaikuttaa vaativalta, mua ahdistaa aina nuo kivikkoalueet.

  29.8.2020 at 17.17 Reply
  • Emilia

   Jep, olisin kyllä itsekin nauttinut enemmän ilman tuota kivikkoa, mutta onneksi odotus palkittiin! 😀

   11.9.2020 at 17.01 Reply

  Leave a Reply