InMatkatarinat, Suomi

Mustion Linna ja Linna Eeden – kaksi hurmaavaa majoitusta Raaseporissa

Mustion Linna Raaseporissa

Tänä vuonna olen suunnannut jo pariin otteeseen Raaseporiin, joka sijaitsee Länsi-Uudellamaalla Etelä-Suomessa. Raasepori on kätevän matkan päässä esimerkiksi Helsingistä tai Turusta, jos kaipaat pientä irtiottoa ja minilomaa. Samalla suosittelen tutustumaan pariin hurmaavaan majoitukseen, Mustion Linnaan ja Linna Eedeniin, joiden tunnelmiin johdattelen sinut seuraavaksi. 

Mustion Linna – kartanoelämää järven rannalla

Aloitetaan Mustion Linnasta, joka on jo yksinään hyvä syy suunnata Raaseporiin. Jostain kumman syystä en ollut kuullut Mustion kartanohotellista ennen tätä vuotta, mutta onneksi ystäväni vinkkasi tästä uniikista paikasta. Se palasi mieleeni, kun suunnittelimme syksyn viikonloppuloman kohdetta.

Mustion Linnan pihapiiriä Raaseporissa

Mustion Linna sijaitsee nimensä mukaisesti pienen Mustion ruukkikylän katveessa. Kartanon alue koostuu laajasta puistoalueesta sekä kauniista ja historiallisista rakennuksista. Kun saavuimme paikalle, huomioni kiinnittyi keltaiseen puiseen päärakennukseen eli Mustion Linnaan. Se on seissyt paikallaan 1700-luvun loppupuolelta lähtien ja kuuluu Suomen arvokkaimpiin suojelukohteisiin. Rakennukseen ei pääse omin neuvoin, mutta suosittelen ehdottomasti menemään opastetulle museokierrokselle.

Kierroksen oppaalla oli todella mukaansatempaava tyyli kertoa Linnan ja sen aarteiden historiasta, sen rakennuttaneesta ja sitä hallinneesta Linder-suvusta sekä kaikista mielenkiintoisista yksityiskohdista ja tapahtumista, joita Linnan seinien sisällä on tapahtunut – kummitustarinoita unohtamatta.

Opimme, että rakennus oli alun perin suunniteltu kivirakennukseksi, mutta lopulta terveydellistä syistä rakennusmateriaali muutettiin hirreksi. Magnus Linder II:n lääkäri sanoi, että puinen talo on Linderille parempi hänen sairauksiensa vuoksi. Kuulimme esimerkiksi myös tarinan 1900-kartanon karhunpennusta, jonka kanssa Mustion Linnan herra ja silloinen Suomen rikkain mies Hjalmar Linder leikki kartanon puutarhassa 1900-luvun alkupuolella. Lopulta karhunpentu päätyi lopetettavaksi, kun se satutti yhtä kartanon koirista. Karhunpentu seisoo yhä täytettynä yhdessä kartanon huoneista.

En aina jaksa innostua kaikenlaisista opastetuista museokierroksista, mutta Mustion Linnan tarinat tempaisivat mukaansa ja myös ryhmässämme ollut lapsi huomioitiin kivasti. Varasimme Ollin kanssa paikkamme museon pienryhmäkierrokselle vuorokautta aikaisemmin, jolloin oli enää pari paikkaa vapaana. Kokemukseni mukaan kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä.

Päärakennuksen lisäksi kartanoalueella on myös muita kauniita rakennuksia ja yksityiskohtia, jotka kuljettavat romanttisiin ja historiallisiin tunnelmiin. Rakennusten ulkoseiniä pitkin kipuava kasvillisuus, linnapuiston siimeksessä seisovat patsaat, pikkuhiljaa ruskaan taipuneet vaahteranlehdet sekä järven rannan hiljaisuudessa lepäävä huvimaja olivat suosikkejani. Ei mikään ihme, että Mustion Linnan mailla vietetään paljon hää- ja muita juhlia. 

Mustion Linnan huvimaja Raaseporissa

Mustion Linnassa on useita majoitusvaihtoehtoja, joista tällä ensimmäisellä visiitillämme olimme Edelfelt-hotellissa. Kartanon sviitti sijaitsee Merlinin Torni -nimisessä tiilirakennuksessa, josta vähän haaveilin, mutta jonka hintaa en uskaltanut vielä selvittää. Hotellihuoneita on myös punaisissa puutaloissa, jotka vaikuttivat viihtyisiltä. Jos nyt varaisin majoitusta, kallistuisin joko puutaloihin tai sviittiin. Sillä vaikka kuinka kaunis Edelfelt-rakennus onkin, sen uumenissa kuuluu lähes jokainen isompi rasahdus ja oven sulkeminen. Varsinkin herkkäunista suosittelisin varaamaan majoituksen muista rakennuksista.

Osa Mustion Linnan elämystä on lounas tai illallinen ravintola Linnankrouvissa. Pöytä kannattaa varata myös tänne hyvissä ajoin etukäteen, sen verran suosittu paikka ravintola vaikutti olevan. Menusta oli tarjolla sekä kasvis- että lihaversio, ja se oli valittavissa joko neljällä tai kuudella ruokalajilla. Illallisellamme tarjoilija toi meille esimerkiksi syksyyn sopivaa punajuurikeittoa, peuraa, maa-artisokkaa ja puolukkaa.

Hotelliyöpymiseemme kuului aamiainen niin ikään ravintolassa, ja se oli minusta hieman normaalia hotelliaamiaista kattavampi. Näin korona-aikana ei ollut meiltä paras idea mennä aamiaiselle samaan aikaan kuin kaikki muutkin eli kello yhdeksältä. Muutoin Mustion Linnan minilomasta jäi turvallinen fiilis. Mielestäni paikan henkilökunta tuntui aidosti panostavan kaikkien hyvään ja turvalliseen kokemukseen.

Linna Eeden – lämminhenkistä kivilinnaelämää lähellä Fiskarsia

Linna Eeden on lähes sata vuotta vanha iso kivirakennus, joka on toiminut aikaisemmin sotasairaalana sekä kouluna. Tällä hetkellä se on yksityisessä omistuksessa ja siellä asuu lapsiperhe, joka toivottaa myös reissaajat tervetulleiksi kivilinnaansa (varattavissa ainakin Bookingin ja Airbnb:n kautta). 

Yövyimme tässä mielenkiintoisessa rakennuksessa samalla, kun teimme kesäretken Fiskarsin ruukkikylään ystäviemme kanssa. Fiskarsista Linna Eedeniin on vain noin kymmenen minuutin ajomatka.

Linna Eeden Raaseporissa lähellä Fiskarsia

Tajusin rakennuksen valtavuuden vasta, kun astuin rakennukseen sisälle, nousin ensimmäisiä portaita ylös ja yksi perheen lapsista esitteli meille ruokasalia ja muita oleskelutiloja. Perhe majoittaa vieraat yhden kerroksen kompaktiin huoneistoon, jossa on oma keittiö, olohuone ja kaksi makuuhuonetta. Saimme kuitenkin vapaasti ihmetellä ja oleilla rakennuksen muissa tiloissa. Vietimme iltaa isossa kirjastohuoneessa, ja löysin sen yhdestä nojatuolista oman lukusopukkani. Jos olisimme halunneet, perhe olisi lämmittänyt meille talon saunan.

Rakastin Linna Eedenin historiallisuutta ja arvokkuutta, mutta samalla boheemiutta, lämminhenkisyyttä ja välittömyyttä huokuvaa tunnelmaa. Aina kun kurkistin johonkin uuteen huoneeseen talon sokkeloissa, huone hämmästytti jollain tavalla. Useat huoneet on sisustettu antiikkisilla huonekaluilla, ja esimerkiksi olohuone on maalattu seinistä kattoon siniseksi. Perheen äiti kertoi, että ennen heidän perhettään talossa asui taiteilijapariskunta. He olivat jättäneet taloon oman tyylikkään kädenjälkensä.

Aamulla perheen äiti oli kattanut meille aamupalan ruokasaliin, jossa perhe itsekin ruokailee. Ruokasalin yhtä seinää hallitsivat isot ikkunat, joita reunustivat keltaiset ja valkoiset verhot. Huoneen toisessa päässä oli vanha piano, jonka päälle oli aseteltu aamupalan herkkuosuus. Kun istuin yhdessä ruokasalin pöydistä, pohdin, kuinka jännittävää ja erikoista olisi, jos itsekin siemailisin aamukahvia joka aamu kaiken tämän historiaa kahisevan miljöön keskellä.

Millaisia kokemuksia sinulla on kenties edellisistä majoituksista tai Raaseporista? Tai ovatko Raaseporin kohteet sinulla yhä kokematta, mutta haavelistalla? Kerro kommenteissa! 🙂

Tervetuloa  seuraamaan blogiani myös InstagraminFacebookin ja Blogit.fi:n puolella.

By
16

You may also like

16 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Raaseporin kohteet ovat toistaiseksi tuntemattomia minulle. Tai ei oikeastaan tuntemattomia, mutta kokematta. Jonkin aikaa sinne on ollut tarkoitus lähteä käymään, mutta vielä ei olla ehditty. Vaikka välimatka sinne onkin meillä verrattain lyhyt, voisin ajatella, että tekemistä riittäisi koko viikonlopuksi, niin voi olla, että oltaisiin kaksikin yötä. Nyt tosin näyttää, että vierailu menee ensi vuoteen, sillä ei tässä kovin montaa mahdollista viikonloppua enää ole.

  14.11.2020 at 14.10 Reply
  • Emilia

   Kiitos Mikko kommentista! 🙂 Raaseporissa riittää varmasti nähtävää ja tekemistä koko viikonlopulle eli visiittiä vaan suunnittelemaan, kun tulee sopiva väli 🙂

   7.12.2020 at 19.14 Reply
 • Maapalloilija

  Minulla on Raaseporin suunnalta paljon kokemuksia mökkeilystä ja häätkin olivat sillä suunnalla, mutta nämä kohteet ovat outoja. En siis ole käynyt, mutta täytyy tosiaan muistaa ensi kesänä sillä suunnalla taas mahdollisesti liikuskellessa!

  15.11.2020 at 20.08 Reply
  • Emilia

   Lämmin suositus! 🙂 Kaunista luontoa ja historiallisia kohteita tuolla tuntuu riittävän.

   7.12.2020 at 19.16 Reply
 • Pirkko / Meriharakka

  Mustion linna on koettu jo pariinkin otteeseen, mutta tämä Linna Eeden oli uusi tuttavuus. Pitääpä painaa mieleen, jos vaikka tämä pakotettu kotimaan matkailukausi jatkuisi pitkäänkin!

  16.11.2020 at 12.34 Reply
  • Emilia

   Niinpä 😀 Linna Eeden on myös todella mielenkiintoinen paikka.

   7.12.2020 at 19.17 Reply
 • Anne / Elämää Nomadina

  Upeita rakennuksia ja hienoja maisemia, ruskan värit antaa vielä oman mausteensa muutenkin hurmaavan näköiseen miljööseen! Tuolla Raaseporin suunnalla on kyllä tullut lyhyesti pyörittyä lomareissun varrella, mutta nämä kohteet on jäänyt tutkimatta.

  16.11.2020 at 18.39 Reply
  • Emilia

   Kiitos kommentista 🙂 Joo ruska-aika toi kyllä oman tunnelmansa Mustioon 🙂

   8.12.2020 at 16.08 Reply
 • Asko Leppilampi

  Kiitos mielenkiintoisista kohteista. Mustiossa olen ollut kauan sitten, mutta työmatkalla, joten pitäisi lähteä varmaan uudelleen.

  16.11.2020 at 19.04 Reply
  • Emilia

   Suosittelen lämpimästi, ihanan rentouttavia lomailupaikkoja!

   8.12.2020 at 16.09 Reply
 • Merja / Merjan matkassa

  Mustion linna on ihana! Asuttiin aikoinaan siinä lähellä ja linnassa tuli kesäisin käytyä lasten kanssa. Myöhemmin olen käynyt siellä myös työn merkeissä. Linna Eedenistä sen sijaan en ole kuullutkaan, vaikka Fiskarsissakin tuli aikoinaan pyörittyä. Siitä toki aikaa jo 10 vuotta, joten ehkä Eeden tullut vasta sen jälkeen majoitusmarkkinoille.

  17.11.2020 at 17.50 Reply
  • Emilia

   Vau, teillä on ollut upeat huudit asua. Joo Linna Eeden on tuoreempi tulija majoitusmarkkinoilla 🙂

   8.12.2020 at 16.11 Reply
 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Ihanan tunnelmallisia syyskuvia kauniissa ympäristössä on@

  21.11.2020 at 16.44 Reply
  • Emilia

   Kiitos! 🙂

   8.12.2020 at 16.11 Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Mukavan oloisia kohteita, vaikuttavat molemmat paikat viihtyisiltä ja käymisen arvoisilta. 🙂 Erityisesti tuo jälkimmäisen paikan erikoisuus, boheemius ja kiinnostavat yksityiskohdat herätti mielenkiinnon, toivottavasti joskus itsekin tulisi tuonne eksyttyä! 🙂 Täytyy painaa mieleen. Kyllä meillä täällä Suomessakin on vaan kivoja paikkoja!

  23.11.2020 at 15.42 Reply
  • Emilia

   Niinpä! 🙂 Uskoisin, että voisi olla sinun makuusi 🙂

   8.12.2020 at 16.12 Reply

  Leave a Reply