InAasia, Matkatarinat

Ella – vehreitä vuoristoja Sri Lankassa

Little Adam's Peakin huipulla Sri Lankan Ellassa

Tein tässä kaiken koronahässäkän ja -uutisoinnin keskellä aikamatkan Sri Lankan vihreään paratiisiin Ellaan ja vuoden takaiseen reissuumme, joka on ollut kokonaisuudessaan yksi parhaista visiiteistämme maailmalle.  Sri Lankan keskiosissa sijaitseva Ella on jäänyt mieleeni vuoristoisista maisemistaan ja äärettömästä vehreydestään.

Ellassa luonto on läsnä lähes kaikkialla, istuit sitten majatalon terassilla, kävelit teeviljemien välissä, patikoit kuoppaisilla poluilla tai katselit eteenpäin puksuttavaa junaa Nine Arch Bridgen läheisyydessä.

minä tohkeissani Ellan kauniista maisemista

Ellassa luonto on läsnä lähes kaikkialla, istuit sitten majatalon terassilla, kävelit teeviljemien välissä, patikoit kuoppaisilla poluilla tai katselit eteenpäin puksuttavaa junaa Nine Arch Bridgen läheisyydessä. En yhtään ihmettele, että moni seikkailijatar ja seikkailija ihastuu tähän hill countryn alueeseen, jonne vieläpä vie maailmankuulu junareitti. 

Sri Lankan reissullamme vietimme neljä yötä Ellassa, paikallisen perheen isännöimässä majoituksessa. Pidimme Ollin kanssa Ellasta, mutta se ei kuitenkaan yltänyt Sri Lankan kokemuksiemme parhaimmistoon. En tarkoita sitä, ettei paikka olisi upea. Kontrasti oli vain niin iso, kun saavuimme tuntemattomammasta ja rauhallisesta Gal Oyan kansallispuistosta yhteen Sri Lankan kuuluisimmista vetonauloista. Viime vuosien aikana Ellaan on tullut paljon palveluita turisteille ja se on reppureissaajahenkinen paikka. Keskusta on pieni ja sen yhden pääkadunvarrella on paljon ravintoloita ja kuppiloita .

Seuraavissa kokemuksia ja vinkkejä Sri Lankan Ellaan.

Majoittumista paikallisen perheen luona

Ellassa riittää majoitusvalikoimaa. Jos matkustaisin uudelleen Ellaan, varaisin majoituksen samalla kaavalla kuin viimeksikin: paikallisen perheen luota, josta olisi kävelymatka keskustaan, mutta joka sijaitsisi omassa rauhassaan hieman korkeammalla rinteellä ja josta olisi näköalat Ellan vuoristoihin ja teeviljelmille. 

Oli kiva tietää, että majoittuessamme paikallisen perheen luona, rahamme jäivät perheelle ja tuimme suoraan paikallista pienyrittäjyyttä. Majoittajaperheemme äiti nautti emännöimisestämme ja kantoi innoissaan eteemme valtavia ruokamääriä aamuin ja illoin. Juttelimme elämästä Ellasta ja pääsimme paijailemaan koiranpentuja, jotka olivat juuri syntyneet perheen koiralle. Koirien lisäksi puissa hyppelevät apinat ja kilpaa visertävät linnut olivat naapureitamme Ellassa.

Lisäksi tutustuimme majapaikassamme tsekkiläiseen mieheen, joka oli Sri Lankassa ensimmäisellä soolomatkallaan. Miehellä oli kunnon reissuvaihde päällä, ja iltaisin hän raportoi meille kaikki päivän aikana tapahtuneet käänteet ja kommellukset.

majoituksemme Ellassa
kaksi apinaa, naapurimme Ellassa
majoittamiemme pieni koiranpentu Ellassa

Olli ja Ellan eläinnaapurit
kävelyreittimme majoitukselta Ellan keskustaan
Kävelyreittimme majoitukseltamme Ellan keskustaan <3

Little Adam’s Peakin hurmaavat maisemat

Alun perin meillä oli Ollin kanssa tarkoituksena tehdä retki sekä Little Adam’s Peakille että Ella Rockille. Lopulta päätimme jättää viimeisimmän välistä ja ottaa vähän rennommin Ellan lomapäivinä. Jos suuntaat Ella Rockille, niin se vaatii suuremman urheiluponnistuksen kuin Little Adam’s Peak. Sielläkin olisi ollut hienoa käydä, mutta reissullakin on hyvä oppia kuuntelemaan omaa sen hetkistä fiilistä ja jättää vähemmälle paikkojen kahlaaminen, jos siltä tuntuu.

Kävely Little Adam’s Peakille oli sellainen mukava päiväkävely, jonka aikana hiki nousi jonkin verran pintaan, vähintään kuuman ilmaston takia. Little Adam’s Peakia kohti kiemurteleva tie näyttää jo itsessään Ellan kauneimpia maisemia. Vehreys ympäröi katselijaa joka puolelta.

maisemia matkalla Little Adam's Peakille

Huipulla kannattaa varautua siihen, että paikalla saattaa olla aika moni muukin. Istahdimme Ollin kanssa katselemaan maisemia, kunnes eräs tyttö hihkaisi meille, että olemme niin söpösti siinä, että hän haluaisi ottaa kuvan meistä kamerallamme. Hän kannusti meitä hempeilyyn ja otti monta kuvaa muistoksi.

hulppeat maisemat Little Adam's Peakilta
pariskunta Little Adam's Peakin huipulla
Little Adam's Peakin huipulla Ellassa

Kävelyretki Nine Arch Bridgelle

Nine Arch Bridge taitaa olla se Ellan ikoninen nähtävyys, ainakin Instagramin perusteella. Paikalle on aika helppo löytää Google Mapsin ja kylttien avulla. Todennäköisesti myös muita turisteja on menossa paikalle samaan aikaan. Me katsoimme juna-aikatauluja ja sillan ohitusaikoja etukäteen internetistä ja suuntasimme niiden mukaan sillalle. Sillan vierustoilla ja metsäpoluilla on tilaa katsoa, kun juna puksuttaa ohi. 

Minusta paikka ei ole korvia huumaava, mutta kuitenkin käymisen arvoinen ja kiva kohde päiväkävelylle, jos Ellassa majailee. Juna oli siksikin kiva nähdä näin liikenteessä, koska seuraava päivänä hyppäsimme itse sen kyytiin ja menimme kuuluisan Ella-Kandy-junareitin, joka oli hieno kokemus. Voit lukea liikkumisesta Sri Lankassa ja junamatkastamme täältä

Nine Arch Bridgeltä kävelimme raiteita pitkin Ellan asemalle lunastamaan omat matkalippumme etukäteen. Junat kulkevat sen verran hiljaa tuolla, että ne ehtii näkemään ja kuulemaan hyvin ennen kuin on aika hypätä raiteilta puskaan.

Nine Arch Bridge Ellassa
junamatka Ellasta Kandyyn
Ellasta Kandyyn lähtenyt juna
junamatkan maisemia Ellasta Kandyyn

Paikallisella bussilla suuntasimme myös Ellan Ravana-vesiputouksille, joka oli melkoinen ihmisrysä. Jos olet aikaisemmin nähnyt paljon vesiputouksia, niin Ravana ei välttämättä ole kummoisempi. Lisäksi kaikki paikalla olleet ihmiset eivät osanneet käyttäytyä täysin paikan pelisääntöjen mukaisesti ja paikallinen poliisi joutui viheltämään pilliin monta kertaa sen takia. Ei siis välttämättä mikään pakollinen kohde Ellassa.

Minusta kaikista parasta Ellassa oli fiilistellä maisemia, kävellä luontopoluilla, kuunnella ja katsella erilaisia otuksia, jutella paikallisten kanssa ja ottaa rennosti joka omalla majoituksella tai jossakin keskustan ravintoloissa (suosikkina mainittakoon Matey Hut). Yksi Ellan päivistämme oli erittäin sumuinen, jona otimme myös leppoisasti ja nautimme vain lomasta tässä ihanassa ympäristössä.

Ellan aamuhämärä

Lue lisää Sri Lankasta:

Tervetuloa seuraamaan blogiani myös InstagraminFacebookin ja Blogit.fi:n puolella.

By
22

You may also like

22 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Todella kauniita maisemia ja vehreältä näyttää, kuten kirjoitit! Ja taitaa talvi olla kuivinta aikaa Ellassa, niin pysynee yhtä kauniina ympäri vuoden.

  22.3.2020 at 22.59 Reply
  • Emilia

   Kiitos Mikko kommentista! 🙂 Oli kyllä kympin päälle vihreät paikat.

   23.3.2020 at 21.22 Reply
 • Taina

  Voi kuinka kaunista <3 Näiden näkymien katselu on hyvää terapiaa ankeiden uutisten lomassa.

  23.3.2020 at 02.52 Reply
  • Emilia

   Ihana kuulla, samaa mieltä <3

   23.3.2020 at 21.22 Reply
 • Riitta reissaa

  Kiva , että postaat realistisen kriittisesti hyvät ja huonot puolet. Selvästilään kasvava turismi ei ole syönyt Sri Lankan luonnon tenhoa. Hyvä!

  24.3.2020 at 10.57 Reply
  • Emilia

   Kiitos Riitta 🙂 Tuohon liittyen, niin paikallinen opas sanoi, että esim. luonnonpuistoihin menijöiden määrää ei kontroilloida mitenkään (en ole tarkistanut faktoja tämän suhteen), niin ilmeisesti Yala on aika ruuhkautunut, joten kannattaa kuitenkin vähän miettiä, mitä kohteita Sri Lankassa kiertää.

   27.3.2020 at 22.47 Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Kaunista luontomaisemaa silmänkantamattomiin! Ihanan näköistä. Sri Lanka vaikuttaa todella monipuoliselta ja mielenkiintoiselta kohteelta, toivottavasti joskus pääsen reissun sinnekin vielä tekemään. 🙂 Hyviä vinkkejä Ellan matkailuun ja tuon junan bongailuun siitä kiinnostuneille. Tuota junamatkaa itsessään odotan kovasti, se vaikuttaa hauskalta kokemukselta, jota ei kannata missata tuolla ollessaan. 🙂 Upeita maisemia ja luonnon vehreyttä!

  24.3.2020 at 15.50 Reply
  • Emilia

   💚😊 Sri Lanka on kyllä aivan mahtava. Ja vaikka Kandy-Ella junareissu kesti joku 7 tuntia, niin se kyllä hujahti maisemia katsellessa ja vähän torkkuessa 😀 Liput kannattaa buukata etukäteen hyvissä ajoin.

   29.3.2020 at 14.57 Reply
 • Teija / Lähdetään Taas

  Olen niin useasta lähteestä nähnyt kuvia tuolta ja aina ne vaan näyttävät yhtä kauniilta! Sri Lanka on ehdottomasti matkalistallani. Saa nähdä milloin sinne tulee lähdettyä.

  26.3.2020 at 21.06 Reply
  • Emilia

   Kuvat eivät kyllä petä <3

   29.3.2020 at 14.58 Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

  Tuolla Adams peakilla olisi ollut kiva käydä ja samoin Ellassakin. Me kävi sisämaasta Sigiriyassa ja Dambullassa. 🙂

  28.3.2020 at 03.05 Reply
  • Emilia

   Mekin käytiin Sigiriyassa, joka oli myös upea. Dambulla jäi aikataulusyistä väliin.

   29.3.2020 at 14.59 Reply
 • Pirkko / Meriharakka

  Sri Lanka on meille ollut vaikea kohde. Kauan kauan sitten matka sinne oli jo varattuna, mutta sitten sisällissota sotki ne suunnitelmat. Nyt on ollut ajatuksena, että kun olemme tehneet parikin matkaa lähes peräkkäin Karibian suunnalle, että seuraavaksi olisi Aasian, myös Sri Lankan vuoro, mutta nytkään matkasta ei taida pitkään aikaan tulla mitään.

  28.3.2020 at 11.48 Reply
  • Emilia

   Aika isoja esteitä tosiaan tullut Sri Lankaan pääsemiseksi . Toivottavasti siellä varsinkin pienyrittäjät selviävät tästä iskusta. Minäkin haaveilen sinne menosta uudelleen lähivuosina.

   29.3.2020 at 15.00 Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja

  Tää olisi niin mun paikka, luontoa kun rakastan. Kiitos fiiliksen luomisesta ❤❤❤

  28.3.2020 at 23.07 Reply
  • Emilia

   Jee☺💚

   29.3.2020 at 15.01 Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää

  Ihanan vehreän näköistä! Sri Lankasta on itselläkin mielikuva juuri sellaisena luonnonystävän paikkana. Siellä varmasti olisi paljon nähtävää, upeaa luontoa ja eläimiä. Suuntaamme sinne ehdottomasti kyllä joskus. Tuo perheen luona majoittuminen on kyllä varmasti mielenkiintoinen kokemus ja tarjoaa ihan erilaiset lähtökohdat koko reissulle. Saa heti alkuun jo paikallisen näkökulmaa asiaan ja ehkä vinkkejäkin, ja samalla tosiaan matkarahat menevät oikeasti suoraan paikallisille.

  29.3.2020 at 00.21 Reply
  • Emilia

   Todellakin! Sri Lankan luonto on upea ja sen siimeksessä viihdyin useammassakin paikassa. Uusia Sri Lankan reissuja odotellessa🙏

   29.3.2020 at 15.03 Reply
 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Ahh, Sri Lanka ja Ella. <3 Hill countryn alue oli oma suosikkini Sri Lankassa meidän matkalla. Ollaankin tehty aika samoja juttuja Ellassa. Homestay-majoitukset on kyllä ihan ykkönen Ellassa, ne on niin tunnelmallisia. Me oltiin Heavens Seven Homestayssa ja saan aina tasaiseen tahtiin lukijoilta viestiä, että he ovat varanneet kyseisen paikan suosituksieni perusteella ja ihastuneet ikihyviksi. Siitä tulee niin hyvä fiilis aina. <3

  29.3.2020 at 10.05 Reply
  • Emilia

   Ihanaa <3 niinpä, tykkäsin kanssa majoitusmuotona siitä ja tuntui, että sillä oli oikeasti jotain merkitystä, että olimme siellä.

   29.3.2020 at 15.08 Reply
 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Ahh, Sri Lanka ja Ella. <3 Hill countryn alue oli oma suosikkini Sri Lankassa meidän matkalla. Ollaankin tehty aika samoja juttuja Ellassa. Homestay-majoitukset on kyllä ihan ykkönen Ellassa, ne on niin tunnelmallisia. Me oltiin Heavens Seven Homestayssa ja saan aina tasaiseen tahtiin lukijoilta viestiä, että he ovat varanneet kyseisen paikan suosituksieni perusteella ja ihastuneet ikihyviksi. Siitä tulee niin hyvä fiilis aina. <3

  29.3.2020 at 10.05 Reply
 • Kohteena maailma / Rami

  Oli kyllä todella vehreää ja mahtavan näköistä luontoa, ja matkakuumetta herättävässä postauksena ilopillerinä iloiset kuvat bloggaajasta 🙂 Oli varmasti upea reissu, täytyykin ottaa Sri Lanka vakavasti harkintaa lomakohteita tulevaisuudessa miettiessä 🙂 Itse tykkään vehreistä vuoristoista ja niissä patikoinneista!

  30.3.2020 at 12.26 Reply
 • Leave a Reply