InEurooppa, Matkatarinat

Vaikuttavat Granada ja Alhambran palatsi

Astuimme ulos bussista Granadan kadulle ja huomasimme pian, että kaupungissa oli jotain erityistä meneillään. Ensin huomasimme ylväät hevoset ja niillä ratsastavat eri värisiin pukuihin sonnustautuneet miehet. Pian yhdeltä kaupungin pääkadulta alkoi valua kulkue, jota johdattivat eteenpäin punaisiin, mustiin, pallokuvioisiin flamencomekkoihin ja housupukuihin pukeutuneet naiset. Kulkueen miehet kantoivat valtikan näköisiä sauvoja, jotka loivat ylevän tunnelman. Seisoskelin ihan kulkueen vieressä ja hämmennyin, kun yhtäkkiä edessäni oli valtava härkä, joka oli myös vuorattu paikallisittain juhlakuntoon. Kulkueen viimeisimpänä, mutta myöskin näyttävimpänä tulivat isot traktorit, jotka vetivät perässään kukilla koristeltuja vaunuja. Vaunuissa istuvat ihmiset kohottivat maljoja ja juhlistivat juhlapäivää, jonka merkitys ja historia oli meille tuntematon.

julat Granadan keskustassa

Flamencopukuisia naisia Granadassa

Miehet ratsastivat hevosilla Granadan paikallisessa juhlassa

Juhlapöhinän keskellä päätimme mieheni kanssa istua Espanjan loman ensimmäiselle viinilasilliselle. Koska olimme tässä ilmaisten tapasten kaupungissa, tarjoilija kiikutti kohta eteemme myös pientä syötävää. Seurasimme vastapäisessä ravintolassa olevan miesporukan polttarimenoja. Porukka oli parkkeerannut tien toisella puolella olevaan ravintolaan. Pian pari naisten polttariporukkaa kulki miesten ohi, ja molempien ryhmien päivänsankarit pääsivät poseeraamaan yhteiskuvassa.  Kun tilasimme toiset juomat, oli myös toisten tapasten vuoro. Granadan tunnelma oli imaissut meidät matkaansa.

Kattoterassinäkymiä ja Albaicínin valkoisia katuja

Palaan näihin alkukesän Granadan muistoihin lämmöllä ja ilolla. Granada oli ensikokemukseni Andalusiasta ja mielenkiinto vain kasvoi eteläisintä Espanjaa kohtaan tällä visiitillä. Meidän kolme päiväämme tässä kaupungissa sisälsivät lähinnä aikataulutonta kävelyä ja oleskelua sinne, minne mieli vei. Istuskelimme paikallisen kotimme kattoterassilla, joka oli tällaisen bohointoilijan pikku paratiisi. Katselimme maisemia kohti Alhambran palatsia ja valkoista kaupunkinäkymää. Haarapääskyt liitelivät kattoterassimme yllä ja läheisen kirkon kellot kumahtelivat tasatunnein. 

Kattoterassilla Granadassa

Kattoterassin kasveja Granadassa

Kattoterassilla Granadassa

Kävelyretkillä ihastuin erityisesti Alhambran laaksoon sekä Albaicínin kaupunginosaan. Olin iloisesti yllättynyt, että sen kapeat kujat eivät olleet täynnä turisteja kuten taas alueen kuuluisa näköalapaikka Mirador de San Nicolas. Lie kuinka täynnä paikka on syys-, talvi- tai kevätkuukausina, mutta ainakin kesäkuun alussa paikka oli ahdistavan ahdas. Mieluiten kävin vain piipahtamassa ja jatkoin matkaani hiljaisemmille kulmille. 

Näköalat Mirador de San Nicolasilta

Näköalat Mirador de San Nicolasilta kohti Alhambraa ja Sierra Nevadan vuoristoa

Albaicínin kaduilla voi ihailla kesäkukkien määrää.


Jos ja kun vierailet Granadassa, ravintoloista voin suositella esimerkiksi La Cuevaa keskustassa. San Nicolasin näköalapaikan lähellä on upein näkymin varustettuja ravintoloita, joista olisin halunnut päästä kokemaan paikallisen hostimme suosittelemat las Tommasasin sekä Mirador de Morayman, jonka puutarhamainen miljöö vaikutti upealta. Satuimme paikalle extempore lauantai-iltana, jolloin ei ollut mahdollisuuksia vapaaseen pöytään. Sen sijaan löysimme pöydän kauniilla näkymillä Carmen Mirador de Aixasta. Siellä tosin ruoka jäi kakkoseksi monen muuhun matkalla koettuun ravintolaan verrattuna.

Auringonlasku Granadassa

Auringonlaskunäkymät meidän illallisravintolasta

Alhambra – esteetikon paratiisi

Monet turistit tulevat Granadaan juuri Alhambran palatsin takia. Itse ihastuin sekä kaupunkiin että tähän kuuluisaan historialliseen nähtävyyteen, joten suosittelen tutustumaan ja varaamaan aikaa molempiin paikkoihin.

Lähellä kuitenkin oli, että minulta ja mieheltäni ei jäänyt koko Alhambra välistä, sillä aloimme katsella lippuja kolme viikkoa ennen reissua ja huonolta näytti. Alhambran lippujen varaustilanne näytti punaista koko kesälle ja ajattelimme jo, että seuraavaan kertaan menee palatsikaupungin visiitti. Onneksi Olli ei kuitenkaan luovuttanut ja lopulta hän löysi tämän Granada-kortin, jolla pääsee Alhambraan, moniin muihin nahtävyyksiin sekä jolla voi käyttää ilmaiseksi kaupungin julkisia kulkuneuvoja. Kortilla pystyimme menemään Alhambraan minä päivänä tahansa, ainoastaan Alhambran Nasridin palatsissa meidän täytyi vierailla tiettyyn kellonaikaan. Alhambran lisäksi kävimme Granada-kortilla myös kaupungin mielettömässä katedraalissa ja kuninkaallisessa kappelissa, jonne historian kirjoistakin tuttu kuningaspari Isabella ja Ferdinand on haudattu.

Granadassa on massiivinen ja kaunis katedraali.

Saavuimme Alhambraan aikaisin maanantaiaamuna ja ehdimme kokea vielä uneliaan palatsikaupungin ennen kuin turistiryhmät saapuivat paikalle. Olin ajatellut, että kolme tuntia riittänee linnoituksisa, palatseissa ja puutarhoissa, mutta mitä vielä, samoilimme paikalla viisi tuntia. Aika meni todella nopeasti keskellä historiallista miljöötä ja huumaavaa esteettisyyttä. Tänne Sierra Nevadan vuoriston kupeeseen maurilaiset valloittajat asettuivat keskiajalla ja Nasridien dynatsia loi oman haareminsa. Palatsikaupungin sisällä asui tuhansia ihmisiä, niin työläisiä kuin sulttaaneja. Arabien aikakausi luhistui, kun katolilaiset ottivat alueen valtaansa 1400-luvulla ja Espanjan kuninkaalliset jättivät sittemmin oman jälkensä tähän Unescon maailmanperintökohteeseen.

Alhambran alueelta on monta erilaista upeaa näkymää Granadan kaupunkiin.

Aloitettiin Alhambran kierros Espanjan kuninkaan Kaarle V:n palatsista. Renessanssipalatsi näyttää ulkoapäin vaatimattomalta, mutta kannattaa käydä katsomassa!

Kaarle V:n palatsin kaarevat muodot toivat minulle mieleen Colosseumin.

Alueen palatsit kätkevät sisäänsä kauniita erilaisia sisäpihoja.

Mieletöntä ajatella, että ihmiset työstivät näitä Nasridin palatsin koristemuotoja 1000-luvun alkupuolella.

Satoja vuosia sitten turistien sijaan täällä oli tuhansien ihmisten arabidynastia ennen kuin kristityt valloittivat palatsit itselleen.

Alhambrassa Genelifen puutarhaympäristö on ihanan rauhoittava ja vehreä.

Genelifen alueellakin on palatsi, josta jälleen kerran vaikuttavat maisemat kaupunkiin <3

Sierra Nevadan vuoristo komistaa Alhambran maisemia toiselta puolelta.

Jos olet käynyt Alhambrassa ja Granadassa, niin olisi mielenkiintoista kuulla, tekikö paikka sinuun vaikutuksen niin kuin minuun tai kenties haaveiletko täällä vierailusta joku päivä? 🙂

By
18

You may also like

18 Comments

 • Iida in Translation

  Vau, vaikuttaapa upealta paikalta! 🙂 Itse en häpeäkseni ole vielä edes ehtinyt käymään manner-Espanjassa, mutta eiköhän jossain vaiheessa! Juuri tuollaiset historiaa henkivät palatsit ja kulttuurikohteet ovat sydäntä lähellä. Todella kauniit nuo koristelut! <3

  Pramealta näytti kulkuekin! 🙂 Itse päädyn maanisesti yleensä googlettelemaan, mistä tuollaisissa on kyse, vaikka välillä voisi vain olla paikallaan, katsella ja nauttia.

  4.7.2019 at 03.43 Reply
  • Emilia

   Toivottavasti tutustut mantereeseenkin vielä 😊 Espanja on valtava maa ja mitä enemmän tutkii ja tutustuu, niin huomaa, että keskenään hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia paikkoja on vaikka kuinka.
   Mä kyselin paikalliselta tarjoilijalta ja hän sanoi, että just joku Granadan paikallinen juhla, mutta sen tarkemmin ei ollut puhe..:)

   11.7.2019 at 17.05 Reply
 • Pirkko / Meriharakka

  Alhambrassa on tullut käytyä, mutta kyseisellä reissulla Granada jäi kyllä yhden suklaa/churrotauon mittaiseksi. Ehkä hyvinkin olisi kannattanut viipyä sielläkin pitempään. Alhambra on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen!

  5.7.2019 at 06.41 Reply
  • Emilia

   Ehdottomasti samaa mieltä ja alue on tosiaan paljon muutakin kuin Alhambra 🙂

   11.7.2019 at 17.06 Reply
 • Anu/Matkataan Mutkitellen

  Granada on kyllä yksi idyllisimmistä kaupungeista, joissa olen käynyt. Aikatauluton ja tavoitteeton haahuilu on paras tapa nähdä ja tutustua kaupunkiin. Onpa teillä ollut tuuria, tämä kaikki andalusialaisilla karnevaaleilla höystettynä.

  7.7.2019 at 14.49 Reply
  • Emilia

   Kiva kuulla, että oot kans käyny siellä. Haahuilu kaupungeissa on just parasta 😉

   11.7.2019 at 17.07 Reply
 • Sanna I Seven Seas

  Aivan noilla suunnilla ei ole tullut käytyä, mutta viehättävän oloisia paikkoja molemmat. Varsinkin nuo vanhat rakennukset herättävät aina suunnatonta kunnioitusta. Näistä kuvista välittyi muuten ihanan levollinen lomatunnelma! 🙂

  9.7.2019 at 16.25 Reply
  • Emilia

   Kiitos Sanna, kiva kuulla! On kyllä upea paikka, suosittelen lämpimästi 😊

   11.7.2019 at 17.08 Reply
 • Jenni | Boarding Time

  Granada on tosiaan niin paljon muutakin kuin Alhambra! Mm. flamenco-kulttuurin keskus ja todella persoonallinen kaupunki muutenkin. Ehdottomasti omia lemppareitani Andalusiassa. Me asumme yleensä yhdessä pikkuruisessa ihanassa majatalossa Alhambran muurin kupeessa, mutta tuo teidänkin majapaikka kattoterasseineen näytti mukavalta.
  Ja Alhambra, on se vaan huikea, eihän sitä käy kieltäminen.

  12.7.2019 at 08.42 Reply
  • Emilia

   Kiitos Jenni kommentista! 🙂 Tuo pikkuruinen majatalokin kuulostaa kodikkaalta, täytyypä pitää mielessä, jos tulee mentyä Granadaan uudelleen ja kysyä sitten sinulta tarkemmin 🙂

   22.7.2019 at 16.16 Reply
 • Periaatteen Nainen

  Nyt täytyy tunnustaa, etten varsinaisesti ole Granada-fani; ihanaa, että piditte siitä, toivottavasti löydätte tienne myös muualle Andalusiaan (esimerkiksi Sevilla on aivan aliarvostettu kohteena!). Ja hauska kulkue, kuuluu espanjalaisuuteen, että juhlitaan (ja aika näyttävästi juhlitaankin) aina kun on vähääkään syytä 🙂

  12.7.2019 at 19.33 Reply
  • Emilia

   Onneksi mieltymyksiä voi olla niin erilaisia:)) Joo ehdottomasti pitää tutkailla myös muuta Andalusiaa, Sevilla kiinnostaa kovasti 🙂

   22.7.2019 at 16.18 Reply
 • Marttiina | Onioni.fi

  Onpa kaunista! Ja kiva lukea itselle käymättömistä Espanjan osista. Näyttää myös niin ihanan eksoottiselta täältä Aasiasta käsin, kun ei ole hetkeen Euroopan maisemia kolunnut.😍

  13.7.2019 at 00.26 Reply
  • Emilia

   Hihii, voin kuvitella! 😉 Kaunista tuolla todella on.

   22.7.2019 at 16.19 Reply
 • Piyya

  Päiväretkellä Alhambrassa aikanaan saimme vain pienen palasen kokea Granadan ihanuutta. Sen verran sai siellä olla, että uudestaan pitäisi päästä ja Alhambra 💗
  Heti tekee mieli palata myös omiiin kuviin ja muistoihin.

  13.7.2019 at 06.16 Reply
  • Emilia

   Kiva kuulla, että tuli omat muistot mieleen. Toivottavasti pääset uudelleen tuonne <3

   22.7.2019 at 16.20 Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  On kyllä todella kaunis kaupunki tuo Granada ja Alhambra on varmasti kokemuksena ihan vertaansa vailla. Vielä en ole päässyt käymään, omat reissut ovat keskittyneet toistaiseksi enemmän Barcelona – Valencia – Alicante – Madrid akselille, koska olen asunut Valenciassa. Andalusian kiertomatka on kuitenkin jo suunnitteilla ja tämä ehdottomasti siihen kuuluukin! 🙂 Laitoinkin tulevaa varten tämän postauksen tallennuksiini, jotta saan sitten hyvät vinkit talteen. Upeita kuvia!

  17.7.2019 at 11.45 Reply
  • Emilia

   Kiitos Tiina kommentista, ihana kuulla että Andalusian reissu on suunnitteilla ja tästä on iloa siihen ^^. Täytyypä seurailla sitten sun kiertomatkaa, itsellä tosiaan vielä muu Andalusia kokematta. Mutta kauniilta ja mielenkiintoiselta siellä näytti, mitä bussinkin ikkunasta näki. Oon kanssa itse ollut Barcelonassa ja sielläpäin sekä Alicantessa, mukavia ja hienoja kaupunkeja molemmat. Luulen, että myös Valenciassa tulee käytyä joskus ja toivottavasti myös Madridissa!

   22.7.2019 at 16.23 Reply

  Leave a Reply