InMuut merkinnät

Mitä kavereilleni kuuluu maailmalla korona-aikana?

Kysyin neljältä maailmalla asuvalta kaveriltani neljä kysymystä koronakriisistä. He vastasivat Keniasta, Norjasta, Sri Lankasta ja Australiasta. Kahteen kavereistani olen tutustunut reissuillani, ja kaksi heistä on taas suomalaisia, jotka asuvat ulkomailla. Vastaukset kertovat heidän omista näkemyksistään ja kokemuksistaan tässä ajassa. Yksi heistä työskentelee sairaanhoitajana etulinjassa, yksi seuraa työnsä puolesta taloutta, yksi työskentelee matkailualalla ja yksi opettaa lapsia koulussa.

Neljä kysymystä ja neljän eri ihmisen vastausta:

  1. Miten koronavirus näkyy maassa, jossa asut?
  2. Mitä sinulle kuuluu, miten arkesi ja toimeentulosi ovat mahdollisesti muuttuneet?
  3. Miten maasi on mielestäsi onnistunut kriisin hoidossa?
  4. Mitä voisimme sinusta oppia tästä kriisistä?

Abigael, sairaanhoitaja ja Vihiga Girl/Boy Child Intervention Initiative -organisaation perustaja, Vihigan maakunta, Länsi-Kenia

1. Koronavirus on vaikuttanut kehittyvän maamme talouteen merkittävästi. 

Suurin osa ihmisistä on nyt työttömiä eikä heillä ole varaa ruokaan. Kotona tapahtuva väkivalta on lisääntynyt, mikä saattaa liittyä ihmisten ahdistuneisuuteen. Lapset ovat olleet kotona siitä lähtien, kun koulut suljettiin. Suurimmalle osalle lapsista kouluruuan saaminen on äärimmäisen tärkeää ja sitä he eivät nyt saa.

Monille kotona pysyminen on vaikeaa, sillä heidän täytyisi saada ruoka jostain. Näin on erityisesti slummeissa, joissa on köyhyys on äärimmäistä. Slummeissa myös sosiaalisen etäisyyden pitäminen on haastavaa, sillä kotitaloudet ovat täpötäysiä ja kymmenen hengen perhe voi jakaa yhden huoneen. Tällä hetkellä urbaanit alueet kärsivät enemmän verrattuna maaseutuun, jossa saa mahdollisesti itse tuotettua ruokaa.

Nuorten ja nuorten aikuisten kotona pitäminen on vaikeaa, ja Keniassa onkin huoli, että nuorten aikuisten raskaudet ja HIV-tartunnat lisääntyvät. 

Rikkaammat ovat paremmassa asemassa, kun taas köyhempien ihmisten tilanne on huonompi. Jokainen uusi päivä on heille siunaus, he rukoilevat joka päivä ja toivovat, että epidemia päättyisi.

2. Tällä hetkellä en voi tavata kavereitani ja muita ihmisiä tai matkustaa. Lähes kaikki elämän ylellisyydet on nyt rajattu pois. Olen iloinen siitä, että sairaanhoitajana voin auttaa ihmisiä etulinjassa. Se on haastavaa, mutta olen toiveikas, että selviämme tästä. 

3. Kenian hallinto yrittää levittää tietoa, pitää huolta etulinjassa työskentelevistä ja pyrkii tukemaan haavoittuvassa asemassa olevia. Maa on asettanut määräyksiä, kuten ulkonaliikkumiskiellon (öisin), kehottaa eristäytymään ja kieltää liikkumisen kaupungeissa, jotka ovat epidemia-alueita. Ihmisiä pyritään testaamaan ja tartuntaketjuja yritetään selvittää. Ihmiset noudattavat ohjeita löyhästi, mutta hallitus tekee parhaansa.

4. Voimme oppia monia asioita. Terveydenhuollon valmiustaso tulee olla entistä parempi. Välineiden saatavuutta ja toimintatapoja pitää parantaa. Elämä voi muuttua milloin tahansa, ja meidän täytyy kyetä sopeutumaan siihen. Olemme myös huomanneet, että elämä jatkuu kaikesta huolimatta.

Hanna, innovaationeuvoja, Oslo, Norja

1. 12.3.  Norjassa suljettiin heti muun muassa koulut, päiväkodit, kuntosalit ja kampaamot. Julkisen liikenteen käyttöä suositeltiin vain yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä työskenteleville. Potilaiden parissa työskenteleviä kiellettiin matkustamasta ulkomaille.

”Hytteforbud” − kielto yöpyä oman kotikunnan ulkopuolella mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla − kuohutti ilmeisesti suurta määrää norjalaisia, jotka toivoivat etätyön ja hiihdon yhdistämistä. Toisaalta kiellon uhmaajat saivat säpäkkää kritiikkiä. Kun viruksen leviäminen saatiin ensimmäisten rajoitusten myötä hallintaan, poistettiin hyttekielto 20.4. Hallituksen kehotus on kuitenkin luopua vapaa-ajan matkustuksesta, vaikka yöpymisestä ei enää sakoteta. 20.4. avattiin päiväkodit, ja ala-asteen alempien luokkien vuoro on 27.4.

Norjan yrityksistä suurin osa on kooltaan pieniä, ja taloudellinen hätä on ollut monille todellinen. Norjan kruunun arvo sekä tärkeän raaka-aineen öljyn hinta ovat olleet romahduksessa. Talous laski pelkästään maaliskuussa historialliset 14 prosenttia. Toisaalta mielestäni on myös muistettava, että Norjan valtiolla on ennestään vahva talous, ja muista maista poiketen takavaranaan myös 1 000 miljardin euron öljyrahasto, viralliselta nimeltään hallituksen eläkerahasto.

Oslossa ja lähimetsissä ulkoillaan edelleen paljon ja siihen onkin kannustettu turvavälit huomioon ottaen. Oslolaiset tekevät hienoja väistöliikkeitä, ja turvavälit on ollut helppo pitää. Oslossa on ollut viime päivinä melkein kesälämpötilat, ja huomasin, että nyt erityisesti nuoret ovat alkaneet kokoontua porukoihin. Näin oopperatalon läheisellä ranta-alueella, kun vahdit järjestivät ihmisiä jonoihin ja hajottivat etäisyyttä.

2. Pystyn pitämään ”hjemmekontoria”, ja se on nyt etuoikeus − samoin kuin se, että työt ylipäätään jatkuvat normaalisti etänä. Meidän lähes tyhjentyneen toimistorakennuksen alakertaan on perustettu asuinalueen koronatestausklinikka, ja se tuntuu konkreettisesti suuren kriisitilanteen toimelta. Uuden tutkimuksen mukaan 2/3 norjalaisista etätyöläisistä pitää kotiunivormunaan nyt ”joggebuksereita”, ja niin minäkin.

Aluksi iski suru, kun valkeni, etten pääse pääsiäiseksi tai vielä mahdollisesti pitkään aikaan perheen luokse Rovaniemelle. Seurasin veljenpojan ristiäisiä videolta.

Olen suunnitelmallinen ja luon muutenkin arkeen rytmiä. Nyt uusia rutiineja ovat olleet esimerkiksi aamukävely lähikukkulalla ja ruutuvapaa lounas paperilehteä lukien. Olen perussairauteni vuoksi varovainen, välttänyt kaupassa käyntiä näinä aikoina ja tilannut ruoat suoraan kotiovelle. Videopuhelut perheen, ystävien ja työkavereiden kanssa ovat tärkeitä hetkiä. Poikaystävän kanssa olemme yrittäneet pitää viikonloput edelleen erityisempinä päivinä, esimerkiksi olemme satsanneet useisiin brunssiruokiin kotona ja käyneet paikalliseen tapaan ”ut på tur” metsäretkillä.

3. Hallitus teki mielestäni oikein ja toimi nopeasti vaihtaessaan strategiaa epidemian rajoittamisesta sen ”tukahduttamiseen”, terveydenhuollon kapasiteetin turvaamiseksi. Toimet ovat alkaneet purra, ja tällä hetkellä sairastunut henkilö Oslossa tartuttaa enää alle yhden ihmisen. Tartuttavuusluku on kotikaupungissani 0,88 ja koko maassa 0,65. Hallituksen viestintä on korostanut, kuinka tässä kamppaillaan kaikki yhdessä − usein toistettu avainsana on ollut ”talkoot”, dugnad. Pääministeri on pitänyt koronasta tiedotustilaisuuden myös suoraan lapsille. 

Valtion tukipaketti yrityksille, 80 % tai 90 %:iin asti kompensaatio, kun tulot ovat pudonneet 100 % tai toiminta on jouduttu sulkemaan, on osoittautunut pulmalliseksi, vaikka periaate on tehokas. Nykyisellä mallilla on mahdollista, että kaikista pienimmät yritykset jäävät laskentatavan vuoksi kokonaan ilman tukea. 

Minulla on puhelimessa Smittestopp-sovellus. Sitä on kuitenkin reippaasti kritisoitu, ja kieltämättä sen hyödyllisyys mietityttää itseänikin, sillä sovellus varoittaa ainoastaan, kun olet ollut sairastuneen kanssa vähintään 15 minuuttia lähietäisyydellä. En voi tällä hetkellä kuvitella, miten rajoituksia noudattavalle kansalaiselle sattuisi sellainen tilanne. Jatkossa, kun yhteiskuntaa ja esimerkiksi työpaikkoja avataan, uskon sen kuitenkin olevan hyödyllinen.

4. Opimme arvostamaan ja huomaamaan, kuinka me ihmiset todella olemme sopeutuvaisia ja innovatiivisia kriisitilanteessa. Ja yritykset! Työni kautta olen huomannut, kuinka he ovat esimerkiksi palveluajattelun avulla luoneet uusia toiminta- ja bisnesmalleja.

Opimme kestävyyttä, yhteisen tavoitteen ja hyödyn eteen toimimista pitkällä aikavälillä. Solidaarisuutta, esimerkiksi paikallisessa Tori.fi:ssä eli Finn.no:ssa on kokonainen valtavan aktiivinen osio korona-ajan avulle. Sitä talkoohenkeä, dugnad, ja kuinka se oikeasti tuottaa tulosta. 

Dinal, safariopas, petoeläinten tutkija ja matkailualan yrittäjä, Colombo, Sri Lanka

1. Sri Lankassa ensimmäinen koronavirukseen sairastunut henkilö oli kiinalainen turisti, tapaus todettiin tammikuussa. Ensimmäiset paikallisten tartunnat todettiin maaliskuun alussa, kun ihmiset tulivat ulkomailta takaisin Sri Lankaan. Lentokentät suljettiin maaliskuun puolessa välissä, ja ulkonaliikkumiskielto asetettiin koko saarelle 20. maaliskuuta. 

Monet yritykset ovat joutuneet laittamaan lapun luukulle. Kaupankäynti pörssissä keskeytettiin, kun kurssit syöksyivät.

Tilanteen takia moni on jäänyt ilman toimeentuloa. Eniten ovat kärsineet matalapalkkaisilla aloilla työskentelevät, eläkeläiset, freelancerit sekä työntekijät, joille maksetaan palkka päivän työn perusteella. Monelle elämästä on tullut taistelua. Kotiväkivalta ja masennusongelmat ovat lisääntyneet.

Toisaalta monissa perheissä ihmiset tekevät nyt entistä enemmän yhdessä asioita, kuten hoitavat puutarhaa, laittavat ruokaa tai pelaavat ja leikkivät. Ihmiset ovat alkaneet kasvattaa myös omia vihanneksiaan ja yrttejään. 

Ihmiset ovat toiveikkaita, että viruksen leviäminen laantuu ja päästään takaisin normaaliin elämään parissa kuukaudessa. Pidän tätä kuitenkin epätodennäköisenä.

Vahvistettuja tapauksia on todettu yli 400, mutta todellisuudessa ei yhtään tiedetä, kuinka paljon tartuntoja oikeasti on. On siis epävarmaa, kuinka kauan kriisi jatkuu Sri Lankassa. 

2. Arkeni ja toimeentuloni ovat muuttuneet paljon. Elämäni on tavallisesti matkustamista (eli tutkimustyötä ja oppaan töitä) ja toimistotöitä kotona. Sattuneesta syystä teen töitä vain kotoa 🙂 Tilanne on vaikuttanut suuresti toimeentulooni. 

3. Mielestäni maamme on vastannut kriisiin aika hyvin lukuun ottamatta sitä, että aikaisia varoitusmerkkejä ja asiantuntijoiden sekä oppositiojohtajien neuvoja ei otettu huomioon. 

Suurin epäonnistumisemme on se, että testauksessa on suuria puutteita. Terveydenhuollon ammattilaisten mukaan pystymme ottamaan tehohoitoon vain 500 potilasta (maan väkiluku n. 21 miljoonaa). Tehohoidon paikkojen ja hengityskoneiden määrä saattaa olla riittämätön.

4. Maailman johtajat olivat paljon huolestuneempia ydinsodan tyyppisestä uhasta ja sivuuttivat täysin tämän kokoluokan pandemian, joka vaikuttaa kaikkiin maailman asioihin. Tämä avaa monien silmät ja auttaa valmiussuunnitelmien teossa. Minusta tuntuu siltä, että koronavirus ei laannu ennen kuin keksitään rokote tai jokin muu lääke.

Liisa, kouluavustaja, Busselton, Länsi-Australia

1. Maaliskuun lopulla ihmisiin iski paniikki, että jos joudutaan eristyksiin ja ulkonaliikkumiskielto tulee voimaan. Ihmiset ostivat lihatiskit tyhjiksi sekä riisit, jauhot ja vessapaperit loppuun kaupoista viikoiksi. Poliisit joutuivat vartioimaan kaupoissa hyökkäävää käytöstä. Nyt kaikki on alkanut palautua ennalleen kaupoissa.

Australiassa valtion ja läänien rajat on suljettu. Poliisit valvovat rajoja ja läpi pääsee vain työn yms. pätevän syyn vuoksi. Ulkomaan lennot on melkein kaikki peruttu. Jos joku tulee maahan ulkomailta tai risteilyaluksilla, hän joutuu olemaan kaksi viikkoa karanteenissa. Valtio maksaa kuljetuksen, kahden viikon hotellin ja kaikki ruoat ja juomat sekä ulkomaalaisille että Australian kansalaisille. Ravintolat, kahvilat, teatterit ja vastaavat on myös suljettu, mutta kaupat ja apteekit ovat auki. Take away -ruokaa saa.

Länsi-Australiassa ei kuitenkaan ole todettu enää uusia korona-tapauksia moniin päiviiin, joten rajoituksia aletaan vähän löyhentää. 

Australiassa unelmana on asua omakotitalossa. Pieni tai iso puutarha on ollut nyt hyödyllinen. Lapset eivät pääse leikkipuistoihin, mutta he voivat leikkiä trampoliinilla tai muilla välineillä omalla takapihalla.

2. Olen joogannut Zoomin kautta ja lenkkeilyt paljon, sillä ulos voi mennä normaalisti.

Olen töissä ala-asteella kouluavustajana. Työajat ovat olleet normaalit, mutta opetuksen rakenne on muuttunut. Koulut ovat olleet auki, mutta vain työssä olevien vanhempien, varsinkin terveydenhuollon, poliisien ja opettajien lapsia on kannustettu tulemaan kouluun. Opettajat ovat opettaneet etänä niitä lapsia, jotka ovat olleet kotona. Me kouluavustajat olemme opettaneet lapsia, jotka ovat olleet koulussa.

Täällä on tällä hetkellä syysloma, mutta kun 28.4. koulut alkavat taas, kaikki saavat tuoda lapset kouluun, ainakin ala- ja yläasteelle. Jos vanhemmat haluavat pitää lapset kotona, se sopii myös, sillä opettajat järjestävät joka tapauksessa etäopetusta. Ammattikoulut ja korkeakoulut eivät aukea normaalisti vielä tuolloin.

3. Minun mielestäni ja yleisen mielipiteen mukaan Australia on onnistunut hoitamaan kriisin erittäin hyvin. Varsinkin Länsi-Australiassa pääministerin suosio on kasvanut valtavasti suorapuheisuuden ja rehellisyyden ansiosta. 

Valtio maksaa yrittäjien henkilökunnalle 1 500 Australian dollaria tukea kahdessa viikossa. Valtio auttaa työntekijöitä pitämään työpaikkansa ennemmin kun maksaa heille työttömyyskorvausta. Ravintolat, baarit ja monet yritykset kyllä kärsivät. Monet joutuvat mahdollisesti sulkemaan ovensa lopullisesti, mutta yleisesti ihmisillä on hyvin positiivinen mieli tällä hetkellä, kun ensipaniikki on mennyt ohitse.

4. Voisimme oppia ottamaan muut ihmiset enemmän huomioon ja auttaa pulassa olevia.

Arvostamme kenties kaikkea nyt enemmän, kuten perhettä, ystäviä ja terveyttä. Monet vanhemmat ovat viettäneet enemmän aikaa lastensa kanssa ja puhuneet useammin puhelimessa ikäihmisten kanssa. Ihmisten mielenterveys on saanut enemmän huomiota sen suhteen, kuinka tärkeä se on fyysisen terveyden rinnalla.

Arvostamme enemmän terveysalan työntekijöitä ja heidän tärkeää rooliaan yhteiskunnassa. 

Iso lämmin kiitos vielä kaikille neljälle kaverilleni, että he ottivat ajan vastaamiselle ja osallistuivat postaukseen 🙂 <3

Onko sinulla läheisiä maailmalla, tiedätkö mitä heille kuuluu? Tai oletko kenties itse jossain muualla kuin Suomessa? Olisi kiinnostavaa kuulla muitakin kokemuksia.

Tervetuloa seuraamaan blogiani myös InstagraminFacebookin ja Blogit.fi:n puolella.

By
11

You may also like

11 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tämänkaltaisia artikkeleita on ollut nyt muutamia, ne ovat erittäin kiinnostavia. Eri maiden käytännöt vaihtelevat huomattavasti. Abigaelin vastaukset olivat pysäyttäviä. Kyllähän tämä Suomellekin ikävää tietysti on, mutta Kenian kaltaiselle kehittävälle maalle tilanne on vielä huomattavasti hankalampi.

    Mitä olisit muuten itse vastannut sinun kolmanteen kysymykseesi?

    26.4.2020 at 22.37 Reply
    • Emilia

      Kiitos Mikko kommentista😊 Niinpä, kyllähän sitä tuntee itsensä todella etuoikeutetuksi tällaisessa tilanteessa. Esim. slummissa on aivan toisenlaiset lähtökohdat elämään ja sen haasteisiin.

      Mielestäni Suomessa on onnistuttu pääosin tosi hyvin, rajoitukset ovat ilmeisesti madaltaneet tartuntakäyrää ja esimerkiksi johtajien esiintymiset ja teot ovat herättäneet luottamusta tässä hetkessä ja myös tulevaan. Viestitty on ja esimerkiksi viime viikolla oli lapsille oma tiedotustilaisuus, mikä oli minusta todella hienoa. Kaikki ei toki ole mennyt kuin Strömsössä, täydellistä suoritusta tästä on varmaan mahdoton saada, mutta toivottavasti esim. yritysten tuet kohdentuvat jatkossa entistä paremmin. Ja toivottavasti nyt eikä tulevina vuosina unohdeta sitä, millaista inhimillistä ja sosiaalista kärsimystä tämä aiheuttaa, toivottavasti se huomioidaan riittävästi päätöksissä ja että apua tarvitsevat saavat apua.

      28.4.2020 at 08.45 Reply
  • Paratiisireportteri

    Kiinnostava kirjoitus. Minua kiinnosttaa etenkin ns. kehittyvien maiden tilanne, koska niissä joudutaan vastaamaan koronavirukseen niin eri lähtökohdista kuin rikkaissa maissa. Kenialaisen vastaukset ovat hyvä esimerkki siitä, että aiheutuukohan hänen kotimaassaan enemmän kärsimystä koronaa vastaan taistelusta kuin itse viiruksesta. Tuntuu siltä, että monessa maassa seurataan kuin väkisin varakkaampien maiden suojautumiskeinoja, vaikka samalla ei ole valmiuksia pitää huolta niiden toimien seurauksista. Juuri eilen katsoin videota Filippiineiltä, jossa monet työpaikat ovat lockdownin tapaan kiinni, mutta ihmiset silti viettävät aikaa vieretysten kaduilla. Mikä ero sitten olisi siihen, että heidät päästettäisiin myös töihin ja ansaitsemaan elantoaan)?

    28.4.2020 at 08.15 Reply
  • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

    Mielenkiintoisia vastauksia ja on se kyllä niin kiinnostavaa luettavaa, kuinka erilaisia tilanteita eri puolilla maailmaa onkaan. Varsinkin kehitysmaiden tilanne on ollut paljon omassa mielessä viime aikoina ja se on pohdituttanut. On mukava kuulla kuulumisia muualta, vaikka tilanne itsessään kurja onkin. Itse olemme säännöllisesti yhteydessä niin Espanjassa, Pohjois-Italiassa kuin Briteissäkin asuvien ystäviemme kanssa. Tekisi mieli tehdä samantyylinen postaus jossain kohtaa itsekin, ehkä teenkin (kiitos hyvästä ideasta!). 🙂 Todella mielenkiintoista luettavaa!

    28.4.2020 at 11.12 Reply
  • Oona

    Kehitysmaiden tilanne kiinnostaa minuakin. Oli silmiä avartavaa lukea Abigaelin kirjoitus. Sitä välillä elää niin omassa kuplassa, ettei tule ajatelleeksi tilanteen vakavuutta joidenkin maiden kohdalla. 🙁 Asun itse Kanadassa ja täytyy sanoa, että täällä on hoidettu esimerkillisesti tuet myös yksityishenkilöille!

    Kirjoitan viiden muun ulkosuomalaisen naisen kanssa uutta yhteisblogia: Muu maa mandariini. Sieltä voi lukea myös korona päivitystä eri puolilta maailmaa. 🙂

    29.4.2020 at 20.23 Reply
  • Pirkko / Meriharakka

    Kehitysmaiden osalta jääkin vielä nähtäväksi – onko nyt tosiaan niin, ettei koronaa tulekaan olemaan päiväntasaajalla niin paljon kuin vaikka Yhdysvalloissa vai onko vaan kyse siitä, että köyhemmissä maissa ei ole kapasiteettia testata ja sen myötä koronaan kuolleita ei ehkä kyseiseen tautiin kuolleiksi tilastoidakaan. Ainakin maissa, joissa ei ole sosiaaliturvaa, rajoituksetkin tulevat ihmisille kalliiksi ja nekin johtanevat kuolemiinkin.

    1.5.2020 at 19.08 Reply
  • Johanna V.

    Minunkin mielestäni nämä postaukset ovat olleet mielenkiintoisia ja antaa perspektiiviä globaaliin tilanteeseen. Näitä postauksia voi olla erityisen mielenkiintoista lukea uudelleen joskus muutaman vuoden kuluttua. Erityisesti kehitysmaiden tilanne on huolestuttava ja Abigaelin kuulumiset saivat kyllä ajatukset heti murheelliseksi. Näissä maissa kriisin hoito on varmasti erityisen haasteellista sekä siitä seuraava jälkipyykki voi viedä huomattavasti kauemmin.

    1.5.2020 at 19.33 Reply
  • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

    Terkkuja täältä Indonesiasta. 🙂 Todella mielenkiintoinen juttu. Joka maa hoitaa tän tilanteen kyllä niin eri tavalla. 🙂 Indonesia ehdottomasti omasta näkökulmasta todella hitaasti reagoinut tilanteeseen ja kun reagoi, niin sitten reagoidaan rytäkällä. Sitten möläytellään julkisesti vaikka mitä kieltoja, vaikka todellisuudessa niitä ei ole ollut edes mahdollista toteuttaa. 😀

    2.5.2020 at 07.15 Reply
  • Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

    Liityn edellisten kommentoijien joukkoon, että kiinnostaa etenkin tuo kehittyvien maiden tilanne. Minulla on eräs kaveri Guatemalassa, ja olen seurannut hänen kirjoittelujaan. Tutustuttiin vuosi sitten kun olin reppureissaamassa. Mies on alunperin guatemalalainen, mutta muuttivat perheen kanssa vuosia sitten Yhdysvaltoihin. Mies kertoi olevansa koronan aikaan paljon mieluummin Guatemalassa kuin Jenkeissä, mikä oli mielestäni kiinnostava huomio.

    2.5.2020 at 16.08 Reply
  • Veera Bianca

    Kiitos tästä postauksesta! On tosi mielenkiintoista kuulla miten muissa maissa menetellään tilanteen kanssa niin rajoitusten kuin taloudellisten tukien kulmaltakin! 🙂 Itsellänikin on ystäviä ympäri maailmaa ja tuleekin viikottain vaihdettua kuulumisia aiheen tiimoilta! 😀

    3.5.2020 at 11.57 Reply
  • Elisa

    Itse asuin Thaimaassa (jossa siis on kouluni) kun korona alkoi. Thaimaassahan siis on maailman eniten (kiinalaisia) turisteja mutta lukemat pysyivät aika matalina kun kaikki meni kiinni 1-2 kuukaudeksi. Maskipakko tuli melkein heti ja 22-4 aikoihin ei saanut liikkua ulkona tai voi joutua jopa vankilaan. Alkoholin myynti kielletty kuukauden ajan, etteivät ihmiset rasittaisi sairaaloita vielä enemmän. Se oli erittäin mielenkiintoinen kokemus ja ei haitannut vaikka en päässykkäät kotiin lomille kuin vasta 2 kuukautta sen jälkeen kun oli tarkoitus.

    2.8.2020 at 16.27 Reply
  • Leave a Reply