InMuut merkinnät

Kymmenen reissu-unelmaani

Nyt pohditaan ja listataan matkaunelmia. Kiitos tästä haastavasta haasteesta Jetlaggies-blogin Evelle ja Lasselle, Live now – dream later -blogin Saanalle sekä tämän postausten sarjan alunperin sysänneelle Kohteena maailman Ramille. Haastavaksi tätä ei tee se, etteikö reissu-unelmia olisi, vaan nimenomaan se, että niitä on jonkun verran.

En pyri vain haaveilemaan eri paikoista, vaan myös oikeasti toteuttamaan unelmiani. Mahdollisimman vähän yritän aloittaa lauseen sitte ku -fraasilla ja suosimaan sanoja nyt ku. Tänä vuonna pääsin vihdoin käymään Sri Lankassa ja viime vuonna Etelä-Afrikassa, ja molemmat maat lumosivat minut täysin. Afrikka onkin kiinnostanut jo pikkutytöstä lähtien, ja sinne pääsin ensimmäisen kerran vuonna 2015, kun lähdimme mieheni kanssa Tansaniaan hää- ja vapaaehtoistyömatkalle. Kun pääsin viime syksynä kohtaamaan rohkeita naisia ja todistamaan naisvoiman leviämistä Intian Indoren slummissa ja samalla tutustumaan World Visionin kehitysyhteistyöhön, oli myös se eräänlainen unelmien täyttymys. Vaihtosyksy Balilla ja sen mukanaan tuomat seikkailut ovat olleet myös yksiä käännekohtia elämässäni.

Viime vuosina minua on alkanut kiinnostaa kotimaanmatkailu, sillä kauniissa kotimaassamme olisi paljon nähtävää. Olen huomannut valitsevani reissukohteita yhä enemmän sen mukaan, mistä löytyy ainutlaatuista luontoa ja upeita eläimiä. Olen myös entistä enemmän kiinnostunut reissuilla tehtävien valintojen vastuullisesta ja eettisestä puolesta, johon aion palata aiheelle omistetussa omassa kirjoituksessa.

Mutta nyt reissu-unelmiin, joista kenties osa toteutuu  tämän vuoden puolella.

1. Paikka – Elephant Nature Park

Lempieläimiäni norsuja olen päässyt näkemään vapaana luonnossa useamman kerran. Nuo hetket ovat olleet unohtumattomia kokemuksia. Norsuihin kuitenkin kohdistuu järkyttävää hyväksikäyttöä ja kidutusta turismin kulisseissa. Harvaa asiaa itse kadun ja häpeän niin paljon kuin, että olen myös itse ratsastanut norsulla ja osallistunut sitä kautta tällaisen toiminnan tukemiseen. Toivon mukaan ihmisten tieto kuitenkin lisääntyy norsuratsastuksen taustoista, ja toivottavasti yhä useampi valitsee toisenlaisen aktiviteetin vaikkapa Thaimaan lomalla.

Haluaisin päästä vierailemaan ja vapaaehtoiseksi johonkin oikeasti hyvään ja eettiseen paikkaan, jonne kaltoinkohdellut norsut ovat päässeet turvaan. Valitsemastani paikasta haluan olla mahdollisimman varma etukäteen, että se toimii vastuullisesti eikä ole vain näennäisesti hyvällä asialla. Olen kuullut ja lukenut paljon hyviä kokemuksia esimerkiksi Pohjois-Thaimaassa sijaitsevasta Elephant Nature Parkista. Jos sinne menen, niin samalla reissuun voisi yhdistää kiertelyä muualla Thaimaassa, joka on minulle vielä täysin valloittamatonta aluetta. Otan mielelläni vastaan vinkkejä myös muista norsujen turvakodeista missäpäin maailmaa tahansa! 🙂

Norsut vilvoittelevat puun alla Tansaniassa.

2. Tapahtuma – jooga- ja meditaatioretriitti paikassa x

Viimeisen parin vuoden aikana olen innostunut joogasta ja mieheni ansiosta nyt myös meditaatiosta. Mikä olisikaan ihanampaa kuin buukata jooga- ja meditaatioretriitti jostain luonnon keskeltä meren rannalta. Tähänkin reissuun voisi yhdistää muuta reissaamista, jossa pääsisi tutustumaan paikalliseen meininkiin joogakuplan lisäksi. Esimerkiksi Marokko voisi olla tällainen kohde ja se maana kiinnostaisi hurjasti!

joogaposeerausta kypärä päässä Tansaniassa

3. Kotimaan kohde – Hossan kansallispuisto

Monta vuotta olemme puhuneet mieheni kanssa, että olisi kiva tehdä kesällä joku kotimaan reissu ihan varta vasten. Tykkään retkeillä muutenkin Ollin ja ystävien kanssa täällä kotikulmilla Helsingin suunnilla. Ollin kanssa myös reissataan ympäri Suomea perheen, sukulaisten ja ystävien perässä. Suomen kaupungeista Tampereella on erityinen paikka sydämessäni syntymäkaupunkinani, ja esimerkiksi taas Kuopiossa ystävät ja savolaisten hauskat jutut lämmittävät ja tekevät olon aina kotoisaksi.

Haluan tutustua kauniiseen kotimaahamme entistä paremmin, ja nyt vihdoin tänä vuonna olemme tehneet kotimaanmatkailu-suunnitelman eteen sen verran, että auto on vuokrattu. Tällä hetkellä olen kiinnostunut erityisesti Suomen kansallispuistoista. Toiveissa olisi esimerkiksi Hossan kansallispuisto, jota vanhempani ovat hehkuttaneet. Katsotaan, osoittaako auton nokka kesälomalla Hossaan ja jonnekin muualle.

Hossan kansallispuisto

4. Kaupunki – Granada

Heti kun pääsin hehkuttamasta kotimaanmatkailua kesällä, niin täytyy sanoa, että alukesän lomapätkä menee kuitenkin Espanjan kamaralla. Suuntaamme ensin Andalusiaan Granadan kaupunkiin, josta reissu jatkuu Alicanten suunnille. Granada historiallisena ja sopivan kokoisena kaupunkina kiinnostaa. En malttaisi odottaa kahden viikon päähän, kun kenties astelen Albaicín kaduilla, iloitsen kaupungin väreistä, pistelen tapaksia poskeeni, fiilistelen Sierra Nevadan vuoriston siluettia ja katselen kattoterassilta auringonlaskua.

Maailmassa on loputon määrä mielenkiintoisia kaupunkeja. En ole käynyt esimerkiksi kertaakaan New Yorkissa tai Lontoossa, mutta näin itseni joku päivä lenkkeilevän Central Parkissa ja istuvan Leijonakuningas-musikaalissa. Euroopan kaupungeista unelmoin erityisesti myös Lissabonin mäkisestä ja värikkäästä kaupunkikuvasta.

Granada/Kuva: Carlos Hernández, Unsplash

5. Maa – Namibia

Afrikka vetää minua puoleensa ja sen yli 50 maasta haluaisin kokea muun muassa Namibian. Miksi? Namibia vaikuttaa juuri sellaiselta paikalta, jossa hyperventiloisin onnesta. Sen luonto on ainutkertaista aavikoineen, kanjoneineen ja kansallispuistoineen. Ei ehkä ”perinteisintä” Afrikka-maisemaa, joka yleensä hallitsee mielikuvia. Haluaisin tutustua  maan kulttuureihin ja historiaan sekä tutustua paikalliseen Marttiin. Namibiassa on pitkät välimatkat, joten aikaa pitäisi olla riittävästi. Yksi vaihtoehtoinen ja uusi matkustapa meille olisi siirtyä paikasta toiseen autolla, jonka katon päällä olisi teltta.

Kuva: Pixabay

Namibia, Deadvlei / Kuva: Pixabay

6. Saari – Gotlanti

Gotlanti on uusimpia haaveitani. Se oli mennyt ihan ohi aikaisemmin potentiaalisena naapurimaan kohteena, kunnes katselin karttaa ja huomasin sen olevan suhteellisen lähellä ja helposti saavutettavissa. Gotlannin kesäretkillä pääsisi Peppi Pitkätossun jäljille, ruusuiseen Visbyhyn, yöpymään paikallisten majatalossa, pyöräilemaan ja patikoimaan ympäri luonnonläheistä saarta. Tällainen reissu voisi olla sellaiseen väliin, kun kaipaa idylliä, luontoa ja aurinkoa.

7. Extreme – surffille uusi mahdollisuus

Huvittaa edelleen, kun katson seitsemän vuotta vanhoja kuviani Balin surffitunnilta. Muistan edelleen tuonhetkisen kiukun ja ärsytyksen, kun lauta tuli päälle meressä, menin mukkelismakkelis ja suolaa oli joka paikassa sisuskaluja myöten. Sanotaanko näin, että surffaus olisi vaatinut pidempää ja kärsivällisempää pinnaa kuin mitä minulla oli.

Lajia ei ehkä voi kutsua extremeksi, mutta koska en himoitse benji-hyppyjä tai muita suuria hyppyjä ja jonkun asteen korkeanpaikankammon vuoksi vaativat vuorivaellukset ovat poissuljettuja, niin valitsin suffauksen tähän kohtaan. En muutenkaan pidä itseäni extreme-ihmisenä, vaikka rakastan uusia seikkailuja ja inspiroidun uusista jutuista. Eräs läheinen ystävämme hurahti surffaukseen ihan kunnolla Balilla ja on ollut ilo seurata hänen intohimoaan, kehitystä ja reissuja sen parissa. Usein tulee suunnattua surffausta tarjoaviin maihin, joten haluaisin antaa merten lajille uuden mahdollisuuden.

8. Majoitusmuoto – safarimajoitus

Olen jo päässyt majoittumaan Etelä-Afrikan Addon kansallispuiston upeassa Nyathi Rest Campissa sekä Sri Lankan Gal Oyan kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa ecolodgessa. Yksiä elämäni mieleenpainuvimmista kokemuksista. Kun olimme Ollin kanssa nelipäiväisellä safarilla Tansaniassa, majoituimme oppaamme kanssa paikallisen perheen kotimajoituksessa Serengetin vieressä. Niin uskomaton ja täydellinen kuin reissu olikin, niin siitä jäi vibat, että haluan ehdottomasti uudelleen Itä-Afrikan savanneille ja majoittua siellä keskellä elon ydintä puiston sisällä. Afrikan savannin luonnossa ja eläimissä on  jotain sellaista majestettisuutta, joka saa hiljaiseksi ja kuljettaa ajatukset elämän alkujuurille. Alustavia safarisuunnitelmia on tällä hetkellä Kenian Masai Maran kansallispuistoon ja savanneille, joten sinnekin suunnalle ottaisin erittäin kiitollisena vastaan vinkkejä.

Gal Oya Eco Lodge Sri Lankassa

9. Luontokohde – Yellowstone

Kolme vuotta sitten olimme ystäväporukalla USA:n roadtripillä. Vaikuttavimmat elämykset minulle olivat Zionin kansallispuisto Utahissa sekä Yosemiten kansallispuisto Kaliforniassa. Lähtisin näihin paikkoihin koska vain uudelleen, mutta niiden lisäksi haluaisin kokea luontodokumenteista tutun ja valtavan Yellowstonen, joka olisi taas aivan erilainen kokemus kuin edellä mainitut. Afrikan savannien tapaan Yellowstone todennäköisesti välittäisi myös majesteettista tunnelmaa, vain maapallomme toisella puolen.

10. Ruoka ja juoma – Pohjois-Espanja

Tätä kohtaa oli vaikea päättää, mutta sitten muistin keskusteluni Frida Ingrid -blogin seikkailijattaren kanssa Pohjois-Espanjan Asturiasta. Espanjan kymmenen euron lounasmenut juomineen pitävät ruokakustannukset kohtuullisina, ja puheensorinasta täyttyvät ravintolat tekevät oloni kotoisaksi. Lähden aina mielelläni Espanjaan ja odotan pääseväni paellapatojen äärelle. Pohjois-Espanjan maakunnat ovat minulle vielä tuntemattomia, joten ruoka- ja juomamatka yhdistettynä esimerkiksi Asturian käsittämättömiin maisemiin olisi uusi kokemus ja näyttäisi Espanjasta jotain erilaista.

Kymmenen reissu-unelmaa #blogihaaste

Moni bloggaaja on jo tarttunut tähän hauskaan haasteeseen, mutta kokeilen haastaa vielä seuraavat bloggaajat mukaan:

 • Lilja Lumilla / Lilja
 • Britteihin.fi/Hanna
 • Shining Journey /Sonja
 • Maailma, ohoi! /Anna
 • From Lapland To South / Sanna & Jenna

Kerro omista reissu-unelmistasi ja laita postauksen linkki Kohteena maailma -blogin kymmenen reissu-unelmaa postauksen kommentteihin. Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta siinä viisi bloggajaa kertomaan reissu-unelmistaan.

Ps. Olit sitten lukija tai toinen bloggaaja, niin kuulisin mielelläni sinun matkaunelmistasi. Inspiroivia suunnitteluhetkiä ja reissuja!

By
24

You may also like

24 Comments

 • Inka / Ollaanko jo perillä?

  Lähtisin kyllä enemmän kuin mielelläni kaikille sun listaamille reissuille! 🙂 Erityisesti tuo elefanttien turvakoti olisi ihan mahtava kokemus, nimittäin minäkin rakastan fantteja! Itse haluaisin päästä myös Peruun ja siellä Machu Picchulle sekä jostain syystä Pääsiäissaari kaikessa mystisyydessään kiehtoo ihan hulluna!

  19.5.2019 at 17.50 Reply
  • Emilia

   Ihana kuulla, että siellä on toinen fantti-fani! <3 Peru Machu Picchuneen ja Pääsisäissaari kuulostaa kans tosi hyviltä, Peru on myös mua houkutellut kauemmin 🙂

   26.5.2019 at 13.48 Reply
 • Teija / Lähdetään Taas

  Näitä on ollut tosi mielenkiintoista lukea! Saa kätevästi uusia ideoita ja uusia unelmia itsellekin samalla 🙂

  20.5.2019 at 08.28 Reply
  • Emilia

   Sanos muuta, paljon saa inspiraatiota myös itselle näistä! 🙂

   26.5.2019 at 13.48 Reply
 • Pirkko / Meriharakka

  Gotlanti! Taitaa olla ulkomaan kohde, jossa on käyty eniten Tukholman ja Tallinnan jälkeen ja joka kesä voisin lähteä uudelleenkin ellei maailmassa olisi niin paljon muutakin, mitä ”pitäisi” tutkia. Jos sille suunnalle päädyt, niin etsipä juttuja blogistamme hakusanalla Gotlanti!
  Yellowstonekin voisi olla minunkin listallani.

  20.5.2019 at 08.29 Reply
  • Emilia

   Kiitos Pirkko vinkistä! 🙂 Ehdottomasti luen juttusi viimeistään, kun on ajankohtaista. Kiva kuulla, että Gotlanti vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen.

   26.5.2019 at 13.51 Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Meilläkin nuo safarimatkat ovat lähellä sydäntä. Meillä on tulossa jälleen pitkä safarimatka Afrikkaan ja osana sitä vierailemme myös Namibiassa. Jos sinne joskus aiotte lähteä suosituimpaan aikaan syksyllä kuivan kauden lopulla, niin Etoshan kansallispuiston majoitusten kanssa pitää olla todella aikaisin liikkeellä, jos mielii omatoimisesti safarista nauttia. Me olimme reilusti yli puoli vuotta etukäteen liikkeellä ja jouduimme tekemään safaria hankaloittavia kompromisseja majoitusten kanssa ja siitäkin huolimatta saimme varattua useammasta paikasta viimeisen jäljelllä olleen huoneen. Muuhun vuoden aikaan tilanne tosin on selvästi helpompi.

  Meidän blogista löytyy useampi postaus safareista Keniassa. Nyt seuraavat postaukset käsittelevät Etelä-Afrikan Krugeria ja sinne julkaisemme meidän vinkkimmekin lähiaikoina. Kruger on myös mielestämme harkinnan arvoinen paikka. Oletko sinä harkinnut omatoimisafaria Krugerissa?

  Jos sinulla on Keniaan, Masai Maraan tai safareihin ylipäätään liittyen kysyttävää, autamme mielellämme, sillä meille on jo kertynyt aika paljon kokemusta safarimatkoista ja niiden suunnittelusta.

  Toivottavasti unelmiesi safarimatka toteutuu!

  20.5.2019 at 19.44 Reply
  • Emilia

   Kiitos Mikko kaikista tiedoista! 🙂 Teidän luonto- ja eläinkuvia onkin ollut ilo seurata.
   Onneksi kuitenkin olette joitain majoituksia löytäneet Namibiasta. Lämmin kiitos vinkistä, täytyypä muistaa tämä! Myös me saimme Gal Oyasta Sri Lankassa viimeisen bunglowin ja onneksi, se oli upea kokemus. Yllättävän aikaisin pitää olla välillä liikkeellä.
   Luen tosi mielelläni safarijuttunne Keniasta ja muualta! Krugeriin varmasti joskus myös ja olen tosiaan ymmärtänyt, että se on hyvä kohde omatoimisafarinakin. Etelä-Afrikka on muutenkin yksi kohteista, jonne on päästävä uudelleen. Laitan teille viestiä, jos/kun tulee jotain asioita mieleen, kiitos vielä! 🙂

   26.5.2019 at 14.00 Reply
 • Anni | Rajatapaukset

  Hyviä haaveita! Varsinkin tuo Yellowstone <3
  Pääsin itse käymään Namibiassa viime vuonna. Meillä oli vajaa kaksi viikkoa aikaa jossa ehti aika hyvin maata kiertaa, vaikka toki sitä autossa istumista tuli ihan kohtalaisesti. Ei minulle ainakaan mitenkään puuduttavissa määrin 🙂

  21.5.2019 at 15.12 Reply
  • Emilia

   Kiitos Anni kommentista! 🙂 Joo Pohjois-Amerikan luonto taitaa olla myös vailla vertaansa ja siellä olisi niin paljon nähtävää! Kiva oli lukea sun tuoreita juttuja sieltä.

   26.5.2019 at 14.02 Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

  Ihania haaveita. 🙂 Tuo safarimajoitus olisi siisti kokemus ja samoin Namibia. Saas nähdä saisinko itsekin kirjoitettua tällaisen vielä. 🙂

  22.5.2019 at 08.15 Reply
  • Emilia

   Kiva kuulla 🙂 Kirjoittele ihmeessä, lukisin mielelläni. Mulla jäi paljon haaveita tämän listan ulkopuolellekin, mutta tämä auttoi itseä kuitenkin hahmottelemaan niitä asioita, joita voisi priorisoida reissu-unelmien toteutuksessa.

   26.5.2019 at 14.05 Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty

  Sinun haavekohteistasi vain Hossa on minulle ennestään tuttu – siellä tosin olenkin käynyt jo lähemmäs kymmenen kertaa. Gotlanti on ollut meilläkin tiiviisti suunnitelmissa, mutta jotenkin tuollaisena lähikohteena se jää aina eksoottisempien vaihtoehtojen alle. Samanlainen kohde minulle on myös Ahvenanmaa: se on niin lähellä, mutta silti sinne ei tule koskaan lähdettyä.

  22.5.2019 at 11.56 Reply
  • Emilia

   Hauska kuulla, että Hossa vetää puoleensa! Mulla on ollut vähän sama homma noiden lähikohteiden kanssa. Ahvenanmaalla en ole myöskään käynyt, vaikka varmasti tykkäisin.

   26.5.2019 at 14.07 Reply
 • Sofia / Project Forever

  Muiden matkasuunnitelmia ja unelmia on aina mielenkiintoista lukea! Itse haaveilen myös safarimatkoista ja Afrikasta noin ylipäätään muutenkin. Tämä kesä on omalla matkusturintamalla hiljaista, mutta joko syksyllä tai kevättalvella suunnitelmissa on lähteä kiertämään Etelä-Amerikkaa pariksi kuukaudeksi!

  25.5.2019 at 09.47 Reply
  • Emilia

   Kiitos Sofia kommentista 🙂 Odotan kyllä kovasti Afrikkaan pääsyä taas. Etelä-Amerikka kuulostaa huipulta, mukavaa reissusuunnittelua ja -unelmointia!

   26.5.2019 at 14.08 Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Ihania unelmia! 🙂 Koskaan ei kyllä kyllästy näitä lukemaan ja aina löytyy uusia ideoita itsellekin. Voin hyvin samaistua näihin kohteisiin, itsekin olen entistä enemmän alkanut haaveilla luontomatkailusta ja upeista kansallispuistoista maailmalla. Juuri vietin parisen viikkoa San Franciscossa ja Pohjois-Kaliforniassa ja vaikka upeita luontokohteita sekä ihania eläimiä mahtuikin mukaan, niin valitettavasti tähän matkaohjelmaan ei nyt mahtunut varsinaisia luonnonpuistoja. No, ensi kerralla sitten ehdottomasti! Eettiset kysymykset ovat aina tärkeitä, mutta menneistä on turha ruoskia itseään ja tärkeintä on se miten toimii nyt ja tulevaisuudessa, niinkuin sinä osuvasti tässä kirjoitit. 🙂 En malta odottaa, että pääsen lukemaan näiden unelmiesi toteutumisesta jatkossa, varmasti luvassa upeita reissuja. Omista matkahaaveista voi lukea lisää blogistani: http://www.kookospalmunalla.fi/uncategorized/10-upeaa-unelmakohdetta-matkahaaveiden-blogihaaste/

  Hyvää kesän alkua ja tulevia reissuja! 🙂

  25.5.2019 at 12.12 Reply
  • Emilia

   Kiitos Tiinakommentista, kiva kuulla, että siellä on samantapaiset ajatukset 🙂 Oon kanssa huomannu, että reissulta pitää nykyään löytyä joku luontojuttu. Ah San Francisco ja Pohjois-Kalifornia! Luulen, että matkustan myös sinnepäin joku päivä uudelleen. Tykkäsin kovasti.
   Ja kiitos vinkistä ja linkistä, käyn ehdottomasti lukemassa lisää sun jutuista ja haaveista! 🙂

   26.5.2019 at 14.14 Reply
 • Kohteena maailma / Rami

  Näitä haasteen haaveita on kyllä ollut kiva lueskella! Näistä kohteista on monet itselle sellaisia, että on myös itsellä tulevien reissujen kohteina, vaikka osassa olen ollutkin jo. Luontokohteet kuten Hossa ja Yellowstone on listan kärkipäässä, safarit on koko ajan haaveissa. Pari kertaa Afrikassa safarille käyneenä menisi koska tahansa uudestaan.

  Hienoa, että osallistuit haasteeseen ja toivottavasti mahdollisimman moni näistä on tulevaisuudessa ajankohtaisia!

  26.5.2019 at 06.44 Reply
  • Emilia

   Kiitos Rami kommentista ja kiitos sulle vielä haasteen aloittamisesta, oli mukava kirjoittaa ja pohtia tätä 🙂 Safarit Afrikkassa kyllä kutsuu uudelleen yhä uudestaan, niihin ei ikinä kyllästy. Mukavaa kesää sinne ja uusia seikkailuja!

   26.5.2019 at 14.16 Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Kivoja haaveita! Gotlanti ja Visby kiehtoo minuakin, olisi mukava vierailla Peppi Pitkätossulla. 😀 Samoin safarille olisi hienoa päästä. Itse yritän myös elää enemmän sitä nyt kun -elämää, ei sitten kun. Ja jos joudun käyttämään sitten kun -lausetta, yritän sijoittaa sen mahdollisimman lähiaikaan. Esim. sitten kun olen palannut tältä matkalta, varaan heti uuden. 😀

  26.5.2019 at 15.32 Reply
  • Emilia

   En usko, ettiä ikinä kyllästyn safareihin <3 Kuulostaa hyvältä, mulla on sama meininki 😊🙏

   11.7.2019 at 16.58 Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää

  Näitä matkahaaveita on ollu kyllä niin kiva lukea, ja kaikilla meillähän näitä riittää yllin kyllin. Upeita kohteita listallasi! Minä haaveilen myös Yellowstonesta, ja se melkein jo toteutuikin viime vuonna. Vielä on käymättä iso määrä näitä Amerikan kansallispuistoja, jotka kaikki on omalla tavallaan upeita. Niistä tutuin ehkä Yosemite (ja Utahin puistot) sillä asumme aika lähellä Yosemitea. Yksi suuri haave minulla on päästä Galapagos saarille.

  26.5.2019 at 16.00 Reply
  • Emilia

   Itse asiassa Galapagoskin ois ollu mun listalla, mutta jostain piti karsia 😅 Jenkkien kansallispuistot vaikuttaa kyllä upeilta ja niitä on niin paljon ja niin erilaisia, että tutkittavaa riittää loputtomiin.

   11.7.2019 at 17.00 Reply

  Leave a Reply