InMuut merkinnät

Lähtöfiiliksiä – syksyksi Keniaan vapaaehtoistyöhön

Tansaniassa vapaaehtoistyössä vuonna 2015

Sateet ovat kurittaneet ahkerasti Helsinkiä viime päivinä. Välillä aurinko ilmestyy kuin tyhjästä ja on jälleen aika kaivaa aurinkolasit repun pohjalta. Kuitenkin auringon lämpö on himmeämpää kuin kesällä ja sen vaikutus hukkuu puuskaiseen tuuleen. Metsälenkeillä olen huomannut,  miten puiden lehdet ovat alkaneet vaihtaa väriä ja miten näyttäviä ja varoittavia kärpässienet ovat. Nämä kaikki merkit ovat muistuttaneet minua siitä, että tänä vuonna Suomen syksy jää minun osaltani lyhyeksi ja on aika suunnata kohti niitä seikkailuja, joista olen unelmoinut.

Siitä lähtien kun olimme olleet Ollin kanssa lyhyellä vapaaehtoistyöjaksolla ja matkalla Tansaniassa neljä vuotta sitten, niin olen miettinyt, että haluaisin mennä uudelleen vapaaehtoistyöhön Afrikkaan ja kenties yksinäni seuraavalla kerralla. Tansania nimittäin jätti yksiä parhaimpia muistoja ja kokemuksia sydämeeni. Tätä seuraavaa askelta olen pohtinut jo jonkin aikaa ja olen iloinen siitä, että se viimein onnistuu.

Tällä viikolla suuntaan vuorostani Itä-Afrikan Keniaan. Menen vapaaehtoiseksi pieneen paikalliseen järjestöön nimeltä Kipepeo Community Empowerment Program. Kipepeo toimii Länsi-Kenian maaseudulla Luandassa ja tukee esimerkiksi naisia, nuoria ja lapsia. Pääsen heidän vapaaehtoisekseen  Kansainvälisen vapaaehtoistyö ry:n (KVT) kautta. KVT:sta on ollut suuri apu reissujärjestelyissä, ja minulla on heiltä oma suomalainen yhteyshenkilö, joka on itse ollut aikaisemmin vapaaehtoisena Kipepeolla. Myös esimerkiksi KVT:n pitämä valmennus tuleville vapaaehtoisille oli minusta hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Pääsimme porukalla keskustelemaan niin käytännön asioista kuin vastuullisuuteen että eettisyyteen liittyvistä näkökulmista.

En tiedä vielä tarkasti, mitä tulen Kipepeon vapaaehtoisena tekemään, mutta toivon, että oma paikka muotoutuu pikkuhiljaa. Menen avoimin mielin ja yritän välttää mahdollisimman paljon ennakko-olettamuksia. Minusta olisi mukava päästä työskentelemään ihmisten esimerkiksi naisten ja lasten kanssa, mutta myös hallinnolliset, kehitysprojekteihin, varainhankintaan ja viestintään yms. liittyvät asiat kiinnostavat. Lähden kuitenkin sillä asenteella, että haluan olla avuksi paikallisista tarpeista tulevissa asioissa. Uskon, että menevät asiat miten menevät, niin tämä tulee olemaan siltoja luova ja ennen kaikkea minulle mullistava kokemus. Jos samalla voin olla jotenkin avuksi, niin olen siitä iloinen. Majoitun paikallisessa perheessä, joten pääsen myös sitä kautta tutustumaan kenialaiseen elämään.

Viime viikot ovat kuluneet nopeasti, kun olen tehnyt erilaisia käytännön järjestelyitä, kirjoittanut sähköposteja, kerännyt tavaroita kasaan ja laatinut muistilistoja. Olen nähnyt kavereita, mutta kalenteriin on pitänyt jättää tilaa myös omalle ajalle. Olli ja ystäväni järjestivät minulle etukäteen yllätyskolmekymppiset, ja viime viikonloppuna juhlin synttäreitäni perheeni kanssa (seuraavalle vuosikymmenelle siirtyminen koittaa Keniassa :). Molemmat kekkerit olivat lempipaikassani Lonnan saarella, joka tarjosi kauniin illan molemmilla kerroilla. Lisäksi minulla oli ihanat läksärit entisten kollegoiden kanssa, joten olen saanut olla paljon tärkeiden ihmisten ympäröimänä. Olen liikuttunut useamman kerran ja ollut häkeltynyt siitä, miten kannustavia ja rohkaisevia ihmisten sanat ovat olleet. Se on merkinnyt valtavasti, joten lämpimiä ajatuksia täältä ruudun toiselta puolelta kaikille teille, jotka ovat minua kannustaneet.

Eräs vanha työkaverini oli kuullut jostain sanonnan “Elämä laajentuu ja kutistuu rohkeuden mukaan”. En tiedä, mistä tämä on peräisin, mutta se upposi. Tämä tuleva reissu on vienyt minut jo nyt monenmoisten tunteiden läpi. Olen innoissani, onnellinen, epäuskoinen, peloissani ja jännittynyt yhtä aikaa. Välillä tunnen itseni voimaantuneeksi, välillä taas pelokkaaksi ja välillä jotain niiden maastosta. Yritän parhaani mukaan suhtautua eri tuntemuksiin hyväksyvästi ja ajatella, että ne ovat osa tätä kokemusta.

Kenian reissu on minulle myös siitä ainutlaatuinen, että se on toinen soolomatkani ja ensimmäisestä on kulunut jo noin 14 vuotta. Tiedän, että heippojen sanominen miehelleni tulee olemaan vaikeaa lentokentällä, sillä meistä on tullut tiivis tiimi viimeisten yli yhdeksän vuoden aikana. Olemme oppineet yhteisistä reissuista ja kasvaneet samaan suuntaan niin Suomessa kuin maailmalla vietetyistä hetkistä. Olli on tulossa myös Keniassa käymään, joten hän pääsee näkemään ja tapaamaan uudet kaverini ja paikat, joissa vietän aikaani. Lisäksi olemme suunnitelleet yhteisiä retkiä Kenian luontopaikkoihin.

Olen innoissani, onnellinen, epäuskoinen, peloissani ja jännittynyt yhtä aikaa. Välillä tunnen itseni voimaantuneeksi, välillä taas pelokkaaksi ja välillä jotain niiden maastosta. Yritän parhaani mukaan suhtautua eri tuntemuksiin hyväksyvästi ja ajatella, että ne ovat osa tätä kokemusta.

Olen ottanut hypyn tuntemattomaan myös Kenian jälkeisen tulevaisuuden kannalta, sillä en tiedä, mitä kalenterissani on vai onko mitään, kun tulen takaisin Suomeen. Tuli reissusta millainen tahansa ja toi se mitä hetkiä tahansa, niin tiedän, että sen kokeilematta jättäminen olisi alkanut vaivata. Olen iloinen siitä, että nyt annan sille mahdollisuuden, uskallan ottaa askeleen eteenpäin ja katsoa, mitä uutta se tuo mukanaan.

 

Ps. Pyrin päivittelemään reissukuulumisia ja -hetkiä tänne blogin, Instagramin sekä Facebookin puolelle eli tervetuloa seuraamaan! Jännitettäväksi ja nähtäväksi jää, miten netti toimii.

 

Tansanian luukki vuonna 2015

Tansanian look vuonna 2015

By
22

You may also like

22 Comments

 • Anna / Muuttolintu

  Varmasti hieno kokemus ja antoisa reissu tulossa. Mielenkiinnolla jään odottelemaan seuraavia postauksia, tämmöinen voisi kiinnostaa itseäkin joskus.

  23.9.2019 at 02.28 Reply
  • Emilia

   Kiitos Anna kommentista! 🙂 Tähän asti ainakin ollut kyllä ikimuistoinen kokemus monelta kannalta.

   3.10.2019 at 09.53 Reply
 • Pirkko / Meriharakka

  Vähintäänkin mielenkiintoista! Taitaa olla suosittu suunta tuo Itä-Afrikka, sillä tuttavapariskunta, hammaslääkäri + lääkäri olivat aikoinaan muistaakseni Tansaniassa jonkin aikaa – oli kuulemma hammaslääkärinkin työ aika erilaista tuolla suunnalla!

  23.9.2019 at 11.45 Reply
  • Emilia

   Varmasti oli! Täällä Itä-Afrikan suunnalla on tosiaan valtavasti näitä vapaaehtvoistyömahdollisuuksia. Itseä myös kiinnostaa tämä maailmankolkka muutenkin 🙂

   3.10.2019 at 09.54 Reply
 • Elsa/Hakunamalife

  Tommoinen matka kiinnostaisi muakin. Oon opintojen aikana tehnyt yhden 3kk harjoittelun ja myöhemmin opparin Swazimaassa, ja ikävä Afrikkaan on kova! Jään mielenkiinnolla seurailemaan sun matkaa Keniassa. Ihanaa reissua!🤗

  24.9.2019 at 08.40 Reply
  • Emilia

   Kiitos Elisa 🙂 Tuo sun harjoittelu kuulostaa myös tosi mielenkiintoiselta! Ymmärrän Afrikka-ikävän 😉

   3.10.2019 at 09.55 Reply
 • Annukka

  Oi, kuulostaapa ihanalle! Jään innolla odottamaan kuulumisiasi vapaaehtoistyöstä ja elämästä Keniasta.

  24.9.2019 at 11.42 Reply
  • Emilia

   Kiitos Annukka kommentista, tosi kiva jos seurailet! 🙂

   3.10.2019 at 09.57 Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Tällaiset irtiotot tekevät niin hyvää! 🙂 Ihanaa, että pääset toteuttamaan unelmaasi. Mahtavaa aikaa sulle Keniassa, innolla jään seurailemaan, millaista sun arki siellä on. Itselläkin on ollut mielessä, että vapaaehtoistyöreissu olisi joskus ihan mieletön juttu.

  27.9.2019 at 12.54 Reply
  • Emilia

   Kiitos Sonja kannustuksesta! 🙂

   3.10.2019 at 09.58 Reply
 • Jenna / Citylights & Sunsets

  Varmasti hieno kokemus sulla edessä! Mielenkiinnolla jään seurailemaan tuota reissua 🙂

  28.9.2019 at 08.41 Reply
  • Emilia

   Mahtavaa! 🙂

   3.10.2019 at 09.58 Reply
 • Periaatteen Nainen

  Upeaa, kuulostaa kiehtovalta matkalta ja toivottavasti pääset aina välillä päivittämään tänne kuulumisia. Hieno mahdollisuus ja upeaa, että olet siihen tarttunut. Etenkin voluntourismin dilemmat kiinnostaa, toivon, että osaat niihin antaa jotain omakohtaista jakson päätteeksi 🙂

  28.9.2019 at 20.50 Reply
  • Emilia

   Kiitos kannustuksesta 🙂 🙂 Ja kiitos tuosta toivomuksesta, yritän siihen ehdottomasti tarttua jossain postauksessani 🙂

   3.10.2019 at 10.00 Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures

  Varmasti unohtumaton reissu tulossa, mahtavaa kyllä että olet lähdössä tekemään hyvää! Ja tuo sanonta “Elämä laajentuu ja kutistuu rohkeuden mukaan”, on kyllä erinomainen – upposi myös minuun!

  29.9.2019 at 09.52 Reply
  • Emilia

   Kiitos kannustuksesta Anna-Katri :)) Eikö, musta tuo sanonta on ihan mahtava!

   3.10.2019 at 10.01 Reply
 • Espanjaan

  Jään varmasti seuraamaan kuulumisiasi ja toivotan sinulle sydämestäni antoisaa ja hyvää matkaa. Olen itsekin ollut lyhyellä vapaaehtoistyöjaksolla Keniass vähän yli viisi vuotta sitten ja se kokemus muutti elämässäni paljon. Ennen lähtöäni keskustelin muutaman sellaisen tuttavani kanssa, jotka olivat myös olleet Keniassa pitempiäkin jaksoja ja nämä haastattelut antoivat todella paljon. Hyvä, että sinullakin on siellä ennen ollut tukihenkilö. Niajat ilman rajoja -organisaation järjestämä ja teimme yhteistyötä hollantilaisen Edukaans-järjestön kanssa. Kaikkein antoisinta oli päästä kouluihin ja opettamaan ja keskustelemaan sikäläisten opettajien kanssa.

  29.9.2019 at 14.09 Reply
  • Emilia

   Kiitos kaikesta kannustuksesta ja toivotuksista <3 Hienoa kuulla, että siellä on toinen Keniassa ollut. Nämä ovat kyllä vaikuttavia kokemuksia ja tuovat uusia ulottuvuuksia omaan elämään.

   3.10.2019 at 10.04 Reply
   • Espanjaan

    Ohoh, huomasin vasta tärkeän kirjoitusvirheen postauksessani, mikä lie ollut häiriö. Siis organisaatio, jonka järjestämässä projektissa olin, oli Kirkon ulkomaanapu, joka teki projektin yhteistyössä Opettajat ilman rajoja – organisaation kanssa.

    4.10.2019 at 19.58 Reply
    • Emilia

     Jep, se on onkin tuttu nimeltään😊

     9.11.2019 at 18.35 Reply
 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi

  Tulee olemaan kyllä niin ikimuistoinen matka! Halaisin kovasti itsekin Afrikkaan vapaaehtoistyöhön, joten tätä sun seikkailua on todella mielenkiintoista seurata.

  29.9.2019 at 21.25 Reply
  • Emilia

   Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että olet kanssa kiinnostunut 🙂 Mukavaa, jos seuraat!:))

   3.10.2019 at 10.05 Reply

  Leave a Reply